Занимљивости

Вечерас погледајте у небо ТАЧНО у 23:45 часова: Ако угледате ОВО пратиће вас срећа ЦЕЛЕ ГОДИНЕ! (ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com

Ноћ звезда падалица једна је од најишчекиванијих ноћи у години, а овогодишњи небески спектакл кишеметеора, популарно назван и сузе светог Ловре, наводно ће бити најсјајнији икад забележен.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеорска киша Персида према прогнозама астронома, ове ће године свој врхунац досегнути 12. августа, када ће осветлети цело небо, а неки од њих биће видљиви и дању.

Наводе и како је ово јединствена прилика за доживети овакав спектакл, јер ће следећи истог интензитета бити видљив тек за 96 година.

Киша Персда је иначе једна од најсјајнијих киша метеора у години, догађа се иначе између 17. јула и 24. августа.

Њен врхунац обично је највидљивији између 12. и 13.августа. Још вечерас ћете моћи да видите више од стотину звезда падалица по сату.

КАКО ЋЕ НАТО ДА ОПУСТОШИ ЦРНУ ГОРУ — црног лидера у региону

Народно веровање каже да чим видимо звезду падалицу морамо замислити жељу и да ће нас у том случају пратити срећа целе године.

Вечерас изађите напоље и тачно у 23.45 часова погледајте у небо и замислите жељу- оствариће се буквално све што замислите, ако је веровати народном веровању.

Неки звезду падалицу везују за смрт, па се сматра да звезда преминулог пада, јер се његов живот угасио.

У неким крајевима Србије се верује да се на месту где звезда падне налази скривено злато.

Подсетимо, данас почиње и Госпојински пост уочи великог празника Успења Пресвете Богородице односно Велике Госпојине и траје 14 дана.

То је најкраћи, двонедељни пост, али веома строг, испред којег по строгости предњачи само Васкршњи. Уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре упокојења провела у сталном посту и молитви.

Према народном веровању, сви обичаји на данашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Зато обичаји налажу да се данас у јело стави мало ове биљке и послужи укућанима, како би вас Пресвета Богородица заштитила од зла.

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbija Danas