Издвајамо Свет

Москва објавила да неће дозволити да САД ограничавају операције сиријске армије

СИРИЈСКА армија и њени савезници задржали су контролу над стратешки важним путем Палмира-Деир-ез-Зор, одбивши моћан контранапад одреда исламске.

Терористи су напали са севера – на две тачке истовремно, а био је то њихов први велики контраудар након деблокаде Деир-ез-Зора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саобраћај између два важна града „Пустињске Сирије“ поново се одвија у оба смера.

Напад је био моћан и изненадан, па је сиријска армија током прва два сата била изгубила неке позиције, али их је током дана повратила.

Главни напад био је на делу магистрале источно од града Ес-Сухне. И, ИД је успела да га пресече у првом налету. Била се опасно приближила и насељу Кобаиб.

Одатле су исламисти покушали да крену према Ес-Сухнеу. Али, нису прошли иако војни врх у Дамаску – да не би смањивао темпо напредовања према граници са Ираком – не пребацује јединице са других фронтова.

Заправо, сиријска армија не намерава ни да сужава фронт у провинцији Деир-ез-Зор ни да успорава темпо операција јер не жели да остави Амеиканцима и њиховим вазалним побуњеничким групама прилику да се домогну изворишта нафте у том делу Сирије.

Сиријска армија је и са релативно малима снагама успела да поврати кнтролу над градом Кабаџеба и насеља Ал-Шула.

При оваквом стању ствари је заменик министра иностраних послова Русије, Олег Сиромолотов, упозорио да су Американци авио-ударима по цивилним циљевима у Раки довели цивиле тог града до хуманитарне катастрофе.

Ово је делимична промена тона према Вашингтону, а још боље је откривају ове речи Сиромолотова:

„Команда нашег војног контигента у Сирији унапред је предочила Вашингтону у којим границама ће бит извођена операција против Исламске државе у провиницији Деир-ез-Зор. Москва ће и надље ће одбијати покушаје Вашингтона да прикочи брзу и коначну ликвидацију жаришта тероризма у Сирији“.

Заменик шефа руске дипломатије овоме је још – нимало случајно – додао:

„Потпуно је апсурдно да спољна сила (САД), која је на територији Сирије незаконито и без мандата владе у Дамаску почиње да оређује географске оквире деловања сиријске армије у споственој земљи“.

Сиромолотов је прилично неувијено указао: да Русија управо то неће дозволити.

 

Извор: Факти.орг