Издвајамо Свет

МАДРИД ЗАПРЕТИО КАТАЛОНИЈИ: Никаквог „РЕФЕРЕНДУМА НЕЗАВИСНОСТИ“ неће бити, војска и полиција ће га спречити!

МАРИЈАНО РАХОЈ: ДЕЛОВАЋЕМО ТВРДО И БЕЗ КОЛЕБАЊА – РЕФЕРЕНДУМА НЕЋЕ БИТИ!

Државни тужилац Шпаније, Хосе Мануел Маса, објавио је да ће полицији, цивилној гарди Шпаније и аутономној полиције Каталоније бити наређено да конфискује гласачке кутије и гласачке листиће припремљене за референдум
Ако Мадрид буде заиста предузео све што најављује – кључна слаба карика у целом његовом плану је полиција Каталоније. Постоје процене да ће се она – бар у већини – потчинити властима Каталоније а не Мадриду. У том случају ће она постати оружана сила Каталоније. А то ће бити прелажење Рубикона
Каталонија – поред своје полиције – има и министарство спољних послова са доста представништава по свету, као и своје посланике у Европском парламенту

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ТОКУ је даље заоштравање између Мадрида и Барселоне.

Након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон објавио да ће 1. октобра бити одржан „референдум независности, иако је Уставни суд Шпаније суспендовао закон на основу којег је расписан, председник владе у Мадриду, Маријано Рахој, упозорио је:

„Демократија је одговорити тврдо, без колебања и са потребним достојанством! Никаквог референдума о `самоопредељњу Каталоније` неће бити!”

Државни тужилац Шпаније, Хосе Мануел Маса, објавио је да ће полицији, цивилној гарди Шпаније и аутономној полиције Каталоније бити наређено да конфискује гласачке кутије и гласачке листиће припремљене за референдум.

Маса је затражио од шпанске тајне полиције да држи под присмотром све могуће активности владе Каталоније (Женералитета) повезане са плебисцитом.

Члановима каталонске владе запретио је кривичним оптужницама због стављања потписа на закон о одржавању референдума.

Рахојева влада је од свих општинских и градских власти Каталоније затражила да не дозволе одржавање референдума.

Ако Мадрид буде заиста предузео све што најављује – кључна слаба карика у целом његовом плану је полиција Каталоније.

Постоје процене да ће се она – бар у већини – потчинити властима Каталоније а не Мадриду.

У том случају ће она постати оружана сила Каталоније. А то ће бити прелажење Рубикона.

Са његове друге стране свашта постаје могуће.

Каталонија – поред своје полиције – има и министарство спољних послова са доста представништава по свету, као и своје посланике у Европском парламенту.

У Барселони се већ увелико дебатује о својој армији и свом посебном финансијском систему.

Према последњим анкетама, одржвање референдума подржава 55 одсто бирача, а за независност ће гласати 50,1 одсто, што значи да ће сви који изађу на биралишта 1. октобра практично гласати за отцепљење од Шпаније.

Шпанска министарка одбране – Марија Долорес де Коспедал – најавила је да ће и војску укључити у одбрану територијалне целовитости и суверенитета земље.

 

Извор: Факти.рс

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/3yYL0aNJCTs