Издвајамо Свет

ГДЕ ЈЕ ЗЛО ТУ СУ И ОНИ: Формира се „осовина зла“ у Европи а у њој су и Хрвати

Славој Жижек, један од најзначајнијих филозофа и интелектуалаца данашњице је у ауторском тексту за “Индепендент” указао на велику опасност која се надвија над Европом у чијем корену се налази антисемитизам.

Жижек се осврнуо на дан 24. октобра 2017. године, када је премијер Мађарске Виктор Орбан, назвао је Централну и Источну Европу (ЦЕЕ) „зоном без миграната“. То је тврдио на прослави годишњице мађарске револуције, која је започела 23. октобра 1956. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пољаци, Чеси, Словаци, Румуни и Мађари требало би да се уједине у овом процесу. Ми желимо сигурну, правичну, хришц́анску и слободну Европу – закључио је Орбан и упозорио: „Никада не смемо потцењивати моц́ мрачне стране“, позивајуц́и се на серијал „Звездани ратови“ док је говорио о заверама оних који стоје иза “мигрантске инвазије” и рекао је да они “немају чврсту структуру већ дубоке мреже”.

– Било каква повезаност Орбанових „зона без миграната“ и старих нациста који теже стварању „зона без Јевреја“ је, наравно, чисто гранична – рекао је Жижек за „Индепендент“.

– Такав је био случај у тексту који се недавно појавио у једном од главних словеначких десничарских недељних часописа где смо могли да читамо: „Џорџ Сорос је један од најопаснијих људи нашег времена“ одговоран за „инвазију негроидних и семитских хорди, а самим тим и за сумрак у ЕУ … он је смртоносни непријатељ западне цивилизације, националне државе и белог, европског човека „. Његов циљ је изградња „дугине коалиције која се састоји од друштвених маргина као што су педери, феминисти, муслимани и културни марксисти који мрзе посао“, који би затим извршили „деконструкцију националне државе и претворили ЕУ у мултикултуралну дистопију Уједињених Држава Европе” – наводи филозоф.

Како је рекао та “одвратна фантазија спаја антисемитизам и исламофобију и нас суочава са парадоксом ционистичког антисемитизма”.

– Сетите се Андерса Брејвика, норвешког масовног убице антиимигрантског става: он је био антисемита, али и про-израелски настројен, пошто је држава Израел прва линија одбране против ширења муслимана – он чак жели да поново изгради Храм Јерусалима. Његов став је да су Јевреји ОК све док их нема превише – пише Жижек.

Он је рекао да је Брејвик схватио тај “ултимативни парадокс” ционистичког антисемите и да се данас трагови таквог става могу наћи код америчких алтернативних десничара и код самог Орбана.

– Убрзо након што је у говору напао Сороса, Орбана је посетио Нетанијаху, а убрзо су нашли заједнички језик: напад на Сороса је у реду ако подржите Израел. Нетанијахуов пакт с ционистичким антисемитима један је од најнижих и најтужнијих тренутака његове каријере – каже Жижек.

Како је рекао важно је приметити да је прво инострано путовање америчког председника Донлада Трампа било у Турску, Саудијску Арабију и Израели ако се ако то “комбинује са тријумфалним пријемом египтаског председника Ел Сисија у Белој кући” , могу се видети како настаје нова „осовина зла“ на Блиском истоку са потпуном подршком САД: Турска, Саудијска Арабија, Израел и Египат.

– Најновији брутални притисак на Катар био је први велики чин ове осовине, вероватно казна за улогу Ал Џазире у арапском пролећу – рекао је он.

Међутим указао је и на формирање још једне осовине зла то у нашој близини.

– И на сличан начин, група земаља које је Орбан набројао и које се одупиру прихватању избеглица формира још једну нову „осовину зла“: Хрватска, Словенија, Мађарска, Чешку Република, Пољска, балтичке земље – а сада се ту мора додати чак и Аустрија. Најузнемиравајући аспект овде је невољност Европе да искаже јасан став у вези са овом осовином: било да омогуц́и својим земљама чланицама да усвоје властиту политику у погледу избеглица или да усвоје ефикасне мере против оних који крше заједничка правила. Орбан, који је пре пар година третиран као одбачен, сада је не само толерисан, вец́ све више постаје узор. Ово је веома опасан знак за Европу – каже Жижек.

Како је рекао, простор за ове „застрашиваче“ попут Орбана отворили су економски и политички компромиси европских центара моћи.

– Популисти попуњавају празнину коју је отворила европска неолиберална технократија, тако да само нова левичарска визија може спасити Европу од спољних и посебно унутрашњих непријатеља – рекао је он.

 

Извор: И.З.К. / Блиц.рс