Издвајамо Србија

ПУТИН БРАНИ СРБИЈУ! ДОСТА МУ ЈЕ АМЕРИЧКИХ ПРЕТЊИ: Москва спремила чак три сценарија за одбрану наше земље!

Председник Русије Владимир Путин одлучан је да Србију спасе од америчких уцена, а за то је припремио чак три сценарија

Његов план да помогне Србији да се одупре притисцима и ултиматумима Вашингтона које је пре неколико дана испоставио Брајан Хојт Ји подразумева да се по сваку цену спречи увлачење Србије у НАТО, пише Серпски Телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Први задатак или сценарио подразумева да се свим средствима осујети план Америке да од Србије направи још једну своју колонију. Друга тачка обухвата војну заштиту и опремање Србије најсавременијом војном опремом попут ракетног ПВО система С-300 како би се очувала безбедност, али и спречио било какав покушај напада. Последњи сценарио предвиђа мере и акције којима ће Москва деловати како би очувала српску независност – наводе дипломатски извори.

Да се геополитички интереси и „хладноратовски сукоб“ Русије и Америке ломе преко кичме Србије, а да званичницима у Београду преостају само три опције, потврђује и руски геополитичар Леонид Савин за Српски Телеграф.

Како наводи, прва могућност је да се Србија економски, војно и политички окрене Русији, друга да потпуно одустане од сарадње са Москвом и трећа, која је уједно и најмудрија, да вештом политиком сачува неутралну позицију на компликованој међународној позорници. Он оцењује да је радикални заокрет ка Истоку најпаметнији.

– У ситуацији где је српски народ изложен притисцима и уценама Запада, Србија има ограничене опције – да постане вазал Запада, нађе заштиту у некој од других великих сила (што је нормално са становишта равнотеже моћи) и напокон да сачува суверенитет и независност, што је више могуће. Последње две опције су повезане са Русијом, која је истински гарант сигурности – објашњава Савин и додаје да је Кина је такође важна, али претежно за економска питања.

Висковић: ЕУ тешко можемо да заобиђемо!

Бивши амбасадор Србије у Немачкој и професор ФПН у Београду Иво Висковић за Српски телеграф каже да алтернатива ЕУ увек постоји, само је питање да ли је боља или гора.

– Мислим да боље нема. Бројке све говоре – ако нам је више од две трећине трговине везано за земље ЕУ, не видим како се она може заобићи. Посебно цивилизацијски, демократски и вредносно, економски смо већ везани, то је нешто што у овом тренутку нема алтернативу на Истоку – напомиње Висковић.

Према његовим речима, неутрална позиција Србије може да се сачува још неко време, али ћемо неминовно бити стављени пред избор – Исток или Запад.

– Да ли ће једног дана те источне земље бити боље, демократскије и праведније, то не знамо. Наравно, то не значи да треба са другима прекидати односе само зато што ћемо сутра бити у ЕУ. Неутралну позицију можемо да задржимо, али очито како се будемо приближавали ЕУ, сужаваће нам се маневарски простор – закључује Висковић.

 

Извор: Српски Телеграф