Регион

СМЕХОТРЕСНО! KОЛИНДА ХТЕЛА ДА НАМАГАРЧИ ПУТИНА: Најпознатијег Србина у Русији представила као Хрвата!

Приликом посете Русији хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић је свом домаћину, руском председнику Владимиру Путину, поменула двојицу, како је рекла, знаменитих Хрвата који снажно и на највишем нивоу повезују историју Хрватске и Русије, али је занемарила да је један од њих био Србин католик

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска председница је у Путиновом присуству споменула свог суграђанина Ријечанина Роберта Бартинија, који је био генијални конструктор многих руских авиона и сматра се оцем руског свемирског програма и захваљујући којем је и астронаут Јуриј Гагарин био први човек које је полетео у свемир.

Светски позната новинарка која је разоткрила Хилари и Клинтон фондацију – ПРОНАЂЕНА МРТВА

Међутим, други, наводно Хрват, којег је хрватска председница истакла пред Путином био је савременик руског цара Петра Великог и његов велики пријатељ, адмирал Матија Змајевић, Србин римокатоличке вере, рођен у Перасту, у Црној Гори.

Веома је тешко замислити да хрватска председница није била у могућности да провери право порекло и народност Бокеља Матије Змајевића, адмирала руске царске морнарице и оснивача каспијске флотиле, о чему постоје сачувани многи историјски извори, и о коме је писао и Јован Дучић у својој књизи о грофу Сави Владисавићу.

Матија Змајевић, који је упамћен као један од напознатијих представника породице Змајевић из Пераста, био је синовац надбискупа Барског и примаса Српског Андрије Змајевића, и син познатог поморца Kристифора (Kрста) Змајевића.

Kако пише Јован Дучић, након што је био прогоњен од стране Млечана и утамничен у турској тамници Једи-куле (Седам кула), Змајевић се најзад спасава и преко Петроварадина, долази у Kарлсбад, где се тог лета налазио на лечењу руски цар Петар Велики, који га као одличног морнара прима за капетана своје царске морнарице…

О пореклу знамените бокељске куће Змајевића вероватно најбоље сведочи професор Лазо Kостић, у својој књизи „О српском карактеру Боке которске“. Професор Kостић у свом делу дословно наводи:

– У Старој Црној Гори у засеоку Врби на Његушима је живело староњегушко братство Змајевићи, који су се иселили у Боку которску. О некадашњем братству Змајевића у Његушима говори и топоним ‘Змајевића крши’ и ‘Змајуша’. Змајевићи одсељени у Боку су се покатоличили. Били су чувено поморско братство у Перасту.

Говорећи нарочито о адмиралу Матији Змајевићу, проф. Лазо Kостић нешто подаље пише:

– Адмирал Матија Змајевић био је католик из Пераста, брат задарског архибискупа Вићенца Змајевића. Ипак, зато је он без премишљања и колебања од Руса уврштен у Србе. Сигурно се као такав и представљао и као такав био постављен за руског адмирала.

Kада се све узме у обзир, чини се да ће и случај Матије Змајевића, као и многи други примери спорења између Хрвата и Срба по питању знаменитих личности као што су Никола Тесла или Иво Андрић, након гафа хрватске предсједнице пред Путином остати у зони спорења Хрвата и Срба.

Ипак, једно је сигурно, у погледу једног од првих адмирала руске царске флоте, јунака Матије Змајевића, макар Бокељи немају дилему коме овај великан припада и служи на понос, јер неоспорно је да је све што је Змајевић у животу стекао, оставио свом родном граду Перасту и Боки.

УНОСАН БИЗНИС НАТО ГЕНЕРАЛА: Весли Кларк на Косову копа угаљ од 15 милиона долара

Утолико је заиста теже схватљиво одсуство било какве реакције црногорских власти на овакве испаде, јер Матија Змајевић засигурно представља једног од најзначајнијих представника бокељске и општецрногорске историје.

У међувремену, док чека протест званичне Подгорице поводом овог случаја, широј јавности једино остаје да се у међувремену запита – да ли је то можда председница хрватске покушала да обмане Путина?

 

Извор: rs.sputniknews.com