Издвајамо Регион

БАКИР ПЕЦНУО ХРВАТЕ НАКОН ПРЕСУДЕ У СЛУЧАЈУ ПРЛИЋ: Из Загреба је вођена злочиначка политика, која је…

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА БиХ Бакир Изетбеговић огласио се поводом пресуде у случају „Прлић и остали“.

Он је истакао да је Хашки трибунал својим преданим и професионалним радом афирмисао међународно право и углед и вратио осећај делимичне сатисфакције жртвама и породицама жртава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изебеговић је, на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву, поводом изрицања правоснажне пресуде у поменутом поступку, рекао да је Хашки трибунал институција УН и да пресуде тог суда треба прихватити искрено и спровести их.

„Последњу пресуду трибунал је изрекао Јадранку Прлићу и групи која је учествовала у удруженом злочиначком подухвату и једној политици на челу са (Фрањом) Туђманом“, казао је Изетбеговић.

Подсетио је да је Веће утврдило да је на подручју тзв. Херцег Босне постојао међународни оружани сукоб.

„ХВО и ХЗ ХБ су биле у функцији остваривања различитих аспеката и у ту сврху су извршени напади на Бошњаке, организовани концентрациони логори. Никада нећемо заборавити ни жртве ни злочинце. На овај начин стављен је печат на тамни део историје“, рекао је Изетбеговић.

Истакао је да је хрватска политика током рата креирана са два лица – у Загребу и у БиХ.

„Једно је неуспели удружени злочиначки подухват који је направио губитницима и Бошњаке и Хрвате, а друго је светло лице хрватске политике борило се и изборило и помогло Бошњацима раме уз раме до краја рата“, навео је.

Изетбеговић је рекао да се суд бави злочином и злочинцима, дакле, како је рекао, тамном страном, а да Бошњаци желе да остваре сарадњу са оном светлом страном и да са њима гради добросуседске и пријатељске односе.

Упитан да ли БиХ планира неке наредне кораке према Хрватској након ове пресуде и да ли ће за то бити потребна сагласност сва три члана Председништва БиХ, Изетбеговић је рекао да није правник и да не може да тврди, али да не види да се ту, како је рекао, може нешто предузети у односу на Хрватску.

„Битно је да Хрватска доживи неку врсту катарзе, то би за мене било довољно. Било је шта је било, Хрватска је извршила агресију на БиХ, помогла етничко чишћење. Ми смо с друге стране спремни да појачамо осећај тога што је Хрватска много помогла Бошњацима и борила се са нама раме уз раме“, рекао је.

На питање да ли је након изрицања пресуде у Хагу разговарао са колегом Драганом Човићем, Изетбеговић је рекао да није, да је то покушавао раније у неким другим случајевима и да није био задовољан тим разговорима.

„Трајаће то још неко време, али ће престати. Треба погледати жртвама у очи, ова пресуда ће деловати као антибиотик, смириће њихову реторику и претензије“, рекао је Изетбеговић.

Осврнувши се на неке изјаве из Загреба да ће бошњачка страна сада искористити прилику да и даље маргинализује Хрвате у БиХ, Изетбеговић је рекао да Хрвати у БиХ нису маргинализовани.

„Сви ми имамо много тога сличног у овој несавршеној земљи. Генерално када узмете позицију хрватског народа он је у бојој позицији у БиХ од Бошњака“, рекао је Изетбеговић прецизирајући да је ту пре свега мисли на број министара у институцијама Федерације и да располажу свим механизмима којима, како је рекао, могу да зауставе спровођење сваке одлуке.

„Нема говора о томе да Хрвати не добијају део свог колача у БиХ. И то је један од битних предуслова да се сачува мир у БиХ. Мислим да ниједан од три народа у БиХ нема разлога за дубоку исфрустрираност“, закључио је Изетбеговић.

 

 

Извор: Тањуг