Србија

ДОСТА ЈЕ КРВИ НА БАЛКАНУ, САД ХОЋЕМО МЕД! Дачић проговорио о пресуди Младићу и Сребреници

Фото: Јутјуб

„Бал значи мед и кан значи крв. Већ смо имали довољно крви и сада желимо мед“, изјавио је

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нема никакве сумње да Ратко Младић треба да буде осуђен за масакре у Сребреници. Али шта се дешава са хиљадама Срба који су били убијени током рата. Није могуће да нема никога осуђеног за то у Хагу. Овај суд је створен само како би осудио Србе“, рекао је категорично српски министар Ивица Дачић, током званичне посете Аргентини.

Као човек са Балкана, у разговору за „Ла Национ“ није се изненадио питањима на тако различите теме као што је рат у бившој Југославији и пријатељство са Аргентином.

„Реч Балкан потиче од две турске речи“, објаснио је Дачић.

„Србија никада није била против судског процеса оптуженима. Ова осуда је била очекивана, јер то потврђује политику суда и западних земаља према Балкану током последњих 25 година. Међутим суд за бившу Југославију, који завршава свој рад сада у децембру, није испунио циљ да донесе мир народима који су патили током сукоба. Само је служио за жалбе против Србије. Пре рата, у Хрватској је живело 560.000 Срба, а данас живи 180.000. Шта се десило са преосталима? Били су протерани или убијени. У Сарајеву је било 150.000 Срба, данас их има мање од 10.000. У Приштини било је преко 40.000 Срба, данас их је мање од 1.000. Пар недеља пре Сребренице, Босанци су убили хиљаде Срба. Где су кривци за те масакре?“ – казао је он.

Дотакао се и теме Косова.

„Проглашење независности Косова је био унилатералан чин, као што је и Каталоније. Из тог разлога има толико земаља, као Аргентина, које не признају ово једнострано проглашење. Желимо разговор, међутим ове врсте унилатералних проглашења препрека су за било какво зближавање“ – рекао је он за аргентински медиј.

На констатацију да је једна од замерки Србији историјски близак однос са Русијом, која је санкционисана од Европске уније, Дачић каже:

„Одговорићу вам енглеском изреком: „Нема вечних пријатеља нити вечних непријатеља. Вечни су само интереси Велике Британије“. И ми се слажемо са овом филозофијом. Из тог разлога не сматрамо да наше пријатељство са Русима искључује нашу жељу да будемо део Европске уније“ – казао је шеф српске дипоматије.

 

Извор: Espreso.rs