Регион

ТУЂМАН ЗЛОЧИНАЦ, А МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ: Хрвати су се ове одлуке Хага највише плашили! Зашто је то важно за Србију?

Фото: Јутјуб

Хашки трибунал потврдио је данас удружени злочиначки подухват, у којем је учествовао део хрватског политичког врха, са Фрањом Туђманом на челу

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хашки трибунал потврдио је данас да је хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини. То је важно због две ствари, кажу саговорници Телеграфа. Под један, важно је јер је доказано да је Хрватска на челу са Туђманом извршила агресију на БиХ, под два, јер је тадашње српско реуководство на челу са Слободаном Милошевићем изостављено из пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу.

Треба имати у виду да је овом пресудом једино утврђено за Хрватску да је извршила агресију на Босну и Херцеговину, а не ми, каже за Телеграф.рс, адвокат Тома Фила, који је у осам случајева учестововао у раду Трибунала.

– Тадашњи председник Србије Слободан Милошевић изостао је из пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу у деловима који се односе на заједнички злочиначки подухват. Значи за територију Босне и Херцеговине нема утицаја Србије, нити српског руководства, као ни Аркана, Шешеља или било кога – истакао је за наш портал Фила.

Ми смо дефинитивно ван те приче, указао је овај адвокат и напоменуо:

– Дефинитивно је утврђено да је хрватска држава умешана, да су део БиХ хтели да приграбе за себе и да су етнички чистили простор од муслимана.

Веома је добра ствар одлука Хашког трибунала у вези поменуте пресуде, јер су у једном макар мањем делу доказали спремност да прихвате чињенице какве јесу, рекао је за Телеграф.рс, Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона.

– Оне јасно показају да је руководство Србије на челу са Слободаном Милошевићем није имало циљ да прави „Велику Србију“, нити је водило политику агресије ни према Хрватској, ни према БиХ. Опште је познато да су главни узрок рата политика „Велике Хрватске“ Фрање Туђмана и политика стварања происламске унитарне БиХ коју је водио Алија Изетбеговић – изјавио је наш портал Линта.

Он је напоменуо да је исправна одлука Хашког трибунала, јер је доказано да је хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем стварања етнички чисте „Велике државе Хрватске“.

– Међутим, оно што је скандалазно, да Трибунал није осудио Туђмана због агресије, коју је извшио његов режим на Србе у Хрватској и на ЈНА у периоду 1991-1995. године. Тиме је Хаг донео две противречне пресуде, једну којом је утврдио чињенично стање везано за БиХ, али нажалост, из политичких разлога, ослободио је одговорности злочиначки режим Фрање Туђмана за агресију над Србима у Хрватској и над ЈНА – казао је Линта.

 

Извор: Telegraf.rs