Православље

ЗА ДВА ДАНА ЈЕ СВЕТИ НИКОЛА: Ево шта никако не смете да радите на највећу српску славу

Без обзира да ли славите или не ове ствари не треба да радите

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Православни верници за два дана, тачније 19. децембра славе Светог Николу, славу коју обележава највише српских породица.

Свети Никола је у календару Српске православне цркве обележен црвеним словом и због тога постоји веровање да не ваља радити никакве кућне послове, усисавати, прати веш, чистити…

Свети Никола је за живота подучавао људе, лечио, давао сиромашнима… Многи не знају, али Свети Никола је постао заштитник морнара зато што је свој иметак користио за откуп заробљеника.

Отмице морнара у четвртом веку, када је живео Свети Никола, биле су честа појава. Предање каже да је Никола многе спасао тако што је отмичарима нудио велики новац за трампу.

У Византији је на Светог Николу био обичај да се на тај дан амнестирају затвореници. У народу постоји веровање да ће ономе ко опрости дуг следећа година бити богата и плодна.

Постоји и веровање да на Светог Николу не треба никога подсећати на дуг, нити му додатно отежавати положај због тога што је дужник.

На тај дан треба односити поклоне онима који славе Светог Николу. Међутим, и свечари који славе не смеју по обичају своје госте пустити празних руку, већ им обавезно морају дати дарове пре него што пођу кући.

 

Извор: Srbija Danas