Регион

НЕСТАЋЕ ХРВАТСКИ ГРАДОВИ УЗ МОРЕ: Погледајте како ће изгледати јадранска обала за коју деценију!

Фото: Pixabay.com

Недавни извештај Уједињених нација о стопи загађења Земљине атмосфере навео је да је прошле године не само повећан ниво угљен -диоксида достигао највиши ниво у људској историји, него се то догађало брже него икада.

Уз трендове и лобирање нафтних, гасних и компанија које зарађују на угљу, при чему улажу милијарде евра и долара у промоцији коришћења фосилних горива, свет је све даље од тога да се у овом веку спаси од глобалног загревања већег од 2°Ц колико су нације света договориле Париским климатским споразумом. Још је мање вероватно да се заустави на 1,5°Ц, што је предложено као посебно амбициозан циљ.

Како ствари сада стоје и према најоптимистичкијим предвиђањима, свет ће до 2100. оваквим темпом бити топлији за 3°Ц. По таквим сценаријима висина мора широм света до краја века порашће за између 4,3 и 9,9 метара у односу на просеке. Само пет година откако се у службеним предвиђањима чак и раст мора од 1,5 метара сматрало екстремним прогнозама, одједном испада да су и умерена предвиђања неколико пута гора од тога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево шта ће се догодити са јадранском обалом и хрватским градовима на мору у случају раста мора од 9 метара, што је у складу с извештајем ПНАС Уз пораст нивоа мора од само један или два метра, све риве на Јадрану биће поплављене. У случају раста од 4 метра, на Јадрану је поплављена скоро свако сатоградско језгро.

А у случају да ниво мора порасте за 9 метара Трогир као и пола Солина, Каштела, Пољуда у Сплиту, Диоклецијанове палаче, Лоре, луке, колодвора, биће атракција за рониоце. Јужније, море ће да продре десетинама километара у Цетину, више не постоји ни Омиш, ни пола Макарске.

Долина Неретве је најрањивије подручје у Хрватској на климатске промене. У случају 4 метра, нестају Опузен, Метковић и Плоче, Чапљина добија своју ривијеру. Море ту неће да се заустави и потопиће и Чапљину. Море ћа заправо продрти на пола пута до Мостара. Пољопривреда замире. Страдали су и Стон, најнасељенији делови свих хрватских острва.

Стари Град ју Дубровнику биће највећим делом под водом, потопљена је градска лука. Страдаће Цавтат и Купари. Задар уз пораст нивоа мора од 9 метара овај град скоро да нестаје.

Оно што није потопљено, биће уништавано жестоким олујама. Успут су нестали и Нин, Бибиње, већи део Шибеника, Скрадин. Ушћа јадранских река претвориће се у мртве заливе. Трсатска градина у Ријеци издизаће се са саме морске обале, а све ниже од тога биће под водом.

Под морем је већи део болничког комплекса и практично ће нестати све знаменитости овог града, које ће се памтити само по разгледницама. Слично је и са Пулом, с тим што због конфигурације терена море уз ниво од +9 метара продире из неколико смерова, одсеца поједине делове града и претвара га у неколико острва.

Арена ће израњати из плићака. Кад је бонаца биће потопљено пола града. Кад крене југо и већ нормалне ураганске олује, под морем је практично све.

Истра ће језиво да страда. Раша више није река, него дубоки морски залив, нестали су Пореч, Врсар, Новиград и Ровињ, Мотовун је град на мору, а Савудријска вала/ Пирански залив потопио је чак и граничне прелазе Плованију и Каштел.

Фото: Pixabay.com
Извор: Kurir.rs