Издвајамо Свет

РУСИ СУ ОМИЉЕНИ НЕГАТИВЦИ У АМЕРИЧКИМ ФИЛМОВИМА: Ево чије авионе и хеликоптере су нам потурали као совјетске (ВИДЕО)

У осамдесетим годинама омиљени негативци у америчким филмовима су били Руси. А када су америчке филмаџије покушавале да наоружају те Русе да би изгледали што страшније користили су следеће трикове…

Филм: Црвена зора (1984)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што је Холивуду требало? Јаковљев Јак-38

Како су нас преварили?

Да би гледаоци видели првог совјетског ВТОЛ (вертикалног полетања и слетања) ловца Јак-38, режисер филма је морао да направи тачну копију истог. Модел је готово у правој природној величини.

Филм: Топ ган (1986)

Што је Холивуду требало? Либијски МиГ-ови

Како су нас преварили?

У филму се Том Круз и његови пријатељи суочавају са застрашујућим авионом МиГ-28 у близини либијске обале. Такозвани совјетски МИГ-ови који се појављују у филму заправо су били амерички Ф-5 обојени у црно, да би изгледали још страшније. Осим тога, продуцентима филма је промакао мали детаљ: сви модели МиГ-ова увек носе непаран број, пошто су парни бројеви резервисани за бомбардере и теретне авионе.

Филм: Рамбо II и Рамбо III

Што је Холивуд тражио? Ми-24

Како су нас преварили?

Када је америчким филмаџијама требала копија хеликоптера Ми-24, поступали су на следећи начин: узимали су француски хеликоптер Aérospatiale Puma и наоружавали га нечим што тај хеликоптер не може да понесе. Тако су стварали легендарне „летеће тенкове“ који се и данас користе у Латинској Америци или Сирији. Успут речено, у трећем делу Џон Рамбо је оборио један овакав Ми-24 за љубав авганистанских талибана.

Филм: Гвоздени орао (1986)

Што је Холивуду требало? МиГ-23

Како су нас преварили?

Дечак који је сањао да постане војни пилот одлучује да помогне свом оцу који је оборен у лету изнад фиктивне блискоисточне државе. Уз помоћ пријатеља свог оца дечак отима два Ф-16 и лети родитељу у помоћ.

Међутим, крајем 1980-их америчко ратно ваздухопловство је одбило да помаже у снимању филма у којем се отимају авиони. Тако су се у Гвозденом орлу појавили израелски Ф-16 и IAI Kfir који су прошли као МиГ-23.

Филм: Црвени шкорпион (1988)

Што је Холивуду фалило? Ми-24

Како су нас преварили?

Продуценти овог филма су урадили исто што и колеге на снимању Рамба, једино што су ракетне бацаче додали америчком хеликоптеру Сикорски С-62.

Филм: Звер рата (1988)

Холивуду је фалио један хеликоптер Ми-8 или Ми-6.

Како су нас преварили?

Филм приповеда о згодама и незгодама посаде совјетског тенка Т-55  у Авганистану. Снимани су израелски тенкови Ти-67 (који су заправо били модификовани совјетски Т-55).

Међутим, када им је требао хеликоптер Ми-6 или Ми-8, филмаџије су овај проблем решиле једноставно: узели су француски Aerospatiale SA321K ‘Super Frelon’ и префарбали га. Нису заборавили да га украсе црвеном петокраком.

 

 

Извор: rs.rbth.com