Занимљивости Издвајамо

СКАНДАЛОЗНО: Папа Фрања је објавио контроверзне планове за преправљањем “Молитве Господње”, тако да укључује и Луцифера…

Папа Фрања је објавио контроверзне планове да ревидира енглеску верзију “Молитве Господње” тако да укључује референце на Луцифера.

По речима Фрање, молитва погрешно тражи од Бога да „нас не одведе у искушење“. Поглавар тврди да би тај израз требао бити преправљен тако да укључује Луцифера, како би било јасно да Бог није тај који води људе у грех.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је изјавио за канал ТВ2000: „То није добар превод, јер говори о Богу који изазива искушење“.

Он је додао: „Ја сам тај који пада, није он тај који ме гура у искушење да би затим видео како сам пао. Отац то не ради, он вам помаже да одмах устанете. Сатана је тај који нас доводи до искушења, то је његов фах“.

Папа је такође нагласио да је католичка црква у Француској прилагодила молитву и користи фразу „немој нас пустити да паднемо у искушење“.

Две верзије Молитве Господње које се најчешће користе у Енглеској обе садрже фразу „не уведи нас у искушење“.

„Нисам свестан да постоје било какви планови да се промени превод на енглеском говорном подручју, али је логика тога дефинитивно јасна“, рекао је Остен Ивереј, биограф папе.

„Није Бог тај који нас наводи на грех, већ непријатељ људске природе. Међутим, традиција и блискост су такође битни фактори код процене било које одлуке за мењање превода.“

Свештеник Ијан Пол, англикански теолог, је рекао да ће папини коментари унервозити традиционалисте.

„У питању је реч пеирасмос (из грчког Новог завета) која значи и ставити у искушење и тестирати. То значи да у неку руку папа има право. Он, пак, истовремено гази по теолошкој дебати о природи зла. У погледу црквене културе, људи уче ову молитву напамет као деца. Уколико преправите превод, ризикујете ометањем шаблона комуналне молитве. Мешате се са тим на сопствену опасност.“

Молитва Господња, коју уче напамет милиони хришћана широм света, појављује се у Библији.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс