Свет

Језиве претње уочи празника: Зову на клање по Балкану

Исламска држава позвала је своје присталице, а посебно Албанце с Балкана да предстојеће божићне и новогодишње празнике претворе у најаву „крваве 2018. године“. У прогласу емитованом на албанском језику, преноси приштинска штампа, од присталица екстремног исламизма је затражено да се организују, а своје „успаване ћелије“ да крену у поход.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имаш довољно времена да набавиш возило и прегазиш људе у маси или да купиш нож и удариш на њих, или да напуниш пушку муницијом. Иако твоја душа не може да их прихвати, уђи у њихову гужву и узвикни: ‘Алах је највећи'“, наводи се у позиву Исламске државе.

„Усамљеним вуковима“, односно појединцима за које се не зна да су присталице Исламске државе, раније је поручено да ангажују мигранте и нападну Колосеум у Риму и Ватикан.
О озбиљности ових претњи сведочи и захтев УН властима на Космету да направе јасну стратегију у „циљу спречавања да се потенцијални борци придруже исламским екстремистима у Сирији и Ираку“.

Фанатике схватити озбиљно

У независном извештају који су наручиле УН анализиран је повратак џихадиста с ратишта.

И српски стручњаци за безбедност у разговору за „Вести“ су једногласни да ове претње треба схватити веома озбиљно. Професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић истиче да се највећи број претњи џихадиста никада се не оствари.

– Али, мали део остваре и управо због тога треба бити максимално опрезан и спреман да се реагује. Опасност лежи и у чињеници да бројне претње, иако нису реалне, имају моћ да инспиришу следбенике џихада који живе у неисламским земљама. Сведоци смо бројних таквих напада на тлу Европе, Русије и САД не само ватреним оружјем, већ и ножевима, камионима, аутомобилима, све у складу с препорукама џихадиста – упозорава професор Симеуновић.

Критично на Косову

Он истиче да је најбољи „лек“ против таквих претњи превенција и што бољи надзор. Симеуновић сматра да снаге безбедности у Србији имају доста искуства и воље да се одлучно суоче с таквом претњом. Међутим, много је тежа ситуација на Космету где Срби и Роми нису били заштићени последњих двадесетак година.

– Одговорност за безбедност на Косову лежи на међународним или локалним безбедносним структурама. У таквој ситуацији, угроженом становништву не остаје ништа друго већ да се цивилно самоорганизује као што је урађено у неким западним срединама – каже професор Симеуновић.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је било очекивано да услед пораза које трпи на Блиском истоку Исламска држава пребаци тежиште на друге територије где има бивше припаднике и симпатизере.

УН закасниле

Дрецун сматра да је упозорење УН властима у Приштини добро, али закаснело. Подсећа на извештај УН где су обавештајци пет земаља сазнали за комплетну мрежу радикалног ислама: начин финансирања преко хуманитарних исламских организација и појединаца, везе с међународним џихадистичким организацијама…

– У почетку је на Косову било 50.000 војника Кфора и ништа нису урадили да све то спрече, а знали су да је све у спрези с организованим криминалом на чијем челу су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Дозволили су да дође до проглашења самопрокламоване државе Косово, а сада упозоравају иако су били обавезни да све спрече – истиче Дрецун.

– Ако се то оствари, прећи ћемо у много ризичнију и изазовнију фазу на Балкану јер до сада је овај простор био углавном база за регрутовање, наоружавање и обучавање радикалних исламиста. Међу присталицама Исламске државе има и оних који су прошли самоубилачку обуку и ризик заиста постоји – каже Дрецун.

Руси убили крволока из Качаника

Према подацима косовске полиције, од 2012. године 335 грађана је путовало или је ухваћено на рути ка конфликтним зонама у Сирији и Ираку. То Косово чини једном од највећих извозника страних бораца у Европи по глави становника. Међу њима је 253 мушкараца, 55 жена и 27 деце.

При том су неки Албанци с Косова доспели високо у хијерархију Исламске државе. Џихадиста из села Буковик код Гњилана, Ридван Хаћифи, познат и као Абу Мукатил ел Косови, у јуну 2015. у видео поруци позвао је на терористичке нападе на Косову и Метохији, Албанији и БиХ.

„Постављајте експлозив испод њихових аутомобила и кућа. Узмите отров и сипајте им у јело или пиће… Убијајте их на сваком месту и где год стигнете“, наређивао је Хаћифи.

Грчки медији летос су објавили да је руско ваздухопловство убило и крволока Лавдрима Мухаџерија из Качаника. Мухаџери је био познат по језивим егзекуцијама. Одсекао је главу момку за кога је тврдио да је шпијун, а био је објављен и видео како из ручног бацача разноси младића везаног за бандеру. Медијима су се проносиле информације да он повремено долази на југ централне Србије и Косово, како би мобилисао нове џихадисте. Наводно је користио фалсификовани пасош на име Бојан Депић.

 

Извор: Vestionline.com