Издвајамо Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! ИРАН САМО ШТО НИЈЕ ПУКАО: Један полицајац убијен, неколико рањено!

Техеран — Један полицајац је убијен током протеста у Ирану, а тројица су рањена, изјавио је портпарол иранске полиције Саид Монтазер ал Махди.

Како указује Ројтерс, то су прве жртве полицајци од како су у четвртак почели антивладини протести у Ирану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Један демонстрант је искористио ситуацију у граду Наџафабаду и пуцао у полицијске снаге ловачком пушком. Последица тога су тројица рањених и један погинули полицајац“, рекао је Ал Махди.

Како је пренела иранска државна телевизија, он није навео када је дошло до инцидента.

Иранска државна телевизија је објавила да је најмање 12 људи убијено у протестима који трају у тој земљи.

Наоружани демонстранти покушали су да заузму полицијске станице и војне базе, преноси АП.

У телевизијском извештају наведено је да је десеторо људи убијено у обрачунима током претходне ноћи, без навођења детаља, док су два демонстранта убијена у суботу у протесту у западном делу Ирана.

Иначе, власти Ирана прво су укинуле неке друштвене мреже, а потом и интернет, о чему је светску јавност обавестио амерички председник Доналд Трамп.

Трамп је више пута преко Твитера подржао демонстранте у Ирану и жестоко критиковао тамошњу власти.

„Велики протести у Ирану. Људи коначно схватају како су њихов новац и богатство украдени и протраћени на тероризам. Изгледа да они неће још дуго издржати“, поручио је Трамп на Твитеру и нагласио да САД веома помно прате да ли постоје кршења људских права.

Ирански председник Хасан Рохани поручио је да Иранци имају право да протестују и критикују владу, али је и упозорио да њихове акције не смеју да доведу до насиља или наношења штете јавној имовини.

Ирански председник је навео да су „људи апсолутно слободни да критикују владу и протестују“, али да то треба да чине на начин који ће да „побољша ситуацију у земљи и њиховим животима“: „Критиковање се разликује од насиља и наношења штете јавној имовини“, цитира агенција ИРНА Роханијево обраћање члановима владе.

„Народ ће одговорити преварантима и изгредницима, који представљају мањину“, навео је потом Рохани у саопштењу објављеном на сајту председништва.

АП наводи да демонстрације, започете у четвртак због, како се оцењује, економских недаћа које су захватиле Иран, делују као најмногобројније у Исламској републици од 2009. када су одржани протести због оспораваних председничких избора.

Иранска правница и добитница Нобелове награде за мир Ширин Ебади оценила је да су демонстрације у Ирану „почетак великих протеста“ који би могли да премаше размере постизброних демонстрација из 2009, а као узроке незадовољства Иранаца навела незапосленост, корупцију и цензуру.

„Мислим да се ове манифестације неће ускоро завршити. Чини ми се да смо сведоци почетка великих протеста који би могли да премаше размере демонстрација из 2009. Не би ме чудило да се то претвори у нешто још значајније“, рекла је Ширин Ебади за италијанску Републику.

 

 

Извор: Б92 / Тањуг