Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: За Србију је важно да до половине маја испуни 115 критеријума

Фото: Јутјуб
Председник Србије Александар Вучић истакао је у Софији да је за Србију важно да до средине маја, када ће у Бугарској бити одржан Самит ЕУ-Западни…

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Софији да је за Србију важно да до средине маја, када ће у Бугарској бити одржан Самит ЕУ-Западни Балкан, испуни 115 критеријума које су добиле све земље региона.

Он је новинарима пренео да је на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, поред напретка западно-балканске шесторке ка Унији, било и неколико других битних тема које су другачије од онога што је уобичајено.

Казао је да се било речи о томе да регион треба да ради на успостављању регионалне економске зоне, као и говора о испуњавању 115 критеријума који су већ дате земљама и територији Западног Балкана.

Многе земље, како је констатовао, нису ништа или су врло мало урадиле по том питању.

„За нас је важно да то урадимо пре половине маја када се у Софији одржава велики Самит Европска унија и Западни Балкан“, нагласио је Вучић.

Указао је да је Бојко Борисов, премијер Бугарске, земље која актуелно председава ЕУ, поставио амбициозне циљеве у вези са повезаношћу региона.

„У неколико наврата говорио је о Београду и везивању Београда за многе друге важне градове у региону, те да је потребно да се обезбеди више европског новца за то. Говорио сам о томе да сам са немачком канцеларком Ангелом Меркел причао по ко зна који пут о аутопуту Ниш-Приштина и колики значај би он имао за Топлички округ, Ниш, Мерошину, Нишавски округ и друге крајеве Србије. Ми ћемо са његовом изградњом кренути крајем ове године“, најавио је он.

Вучић је рекао да ће Србија сама кренути и у изградњу аутопута Ниш-Димитровград.

„Очекујемо да људи могу да виде опипљиве резултате наших разговора“, казао је он.

Пренео је да је разговарано и о политичким разликама и разликама по питању граница које морају да се реше, као и на који начин то учинити.

„Није лако и једноставно, али морамо да гурамо напред“, закључио је Вучић.

Са Тачијем о наставку дијалога

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас у Софији разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

Вучић и Тачи састали су се на маргинама Самита лидера земаља Западног Балкана и ЕУ.

Председник Србије је, у изјави новинарима, казао да често разговара са Тачијем јер је увек боље разговарати него чинити било шта што би било лоше по српски и албански народ.

Он је додао да није драго ни Тачију, а ни да ни он није претерано радостан када мора да разговара са њим, али је да је то њихов посао.

„Разговарали смо о томе када да наставимо дијалог у Бриселу, како и на који начин да покушамо да решимо историјски сукоб Срба и Албанаца“, нагласио је Вучић.

 

 

Извор: Тањуг