Издвајамо Свет

НЕМЦИ БИ ДА УКИНУ НАЦИОНАЛНЕ ДРЖАВЕ? Траже федерализацију ЕУ, која би имала империјалну власт, ево шта су СПРЕМИЛИ СРБИЈИ…

Замислите Европу без неслагања. Замислите велику империјалну власт, која командује читавом Европом. Замислите Европу са једном војном силом која је одмах спремна за мобилизацију. Замислите Европу у којој једна централизована економска власт диктира спољну и унутрашњу политику без икаквог разматрања и усвајања примедби.

Ако вас ово наводи на то да помислите на империјални Рим, погрешили сте, али није све то далеко од тога. То је нова федерализована Европа коју предвиђају Француска, Немачка, Шпанија, Шведска, и неки други.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој новој федерализованој Европи, мање земље немају право гласа у политикама које утичу на њихове народе. Овде мање утицајне нације морају да пошаљу своју децу у рат, а да о томе заправо не могу ништа да кажу. Поред тога, такође и да сносе демографске последице таквих ратоборних политика, опет, без могућности да се томе успротиве, пише “Тхедуран”.

Ова идеја о укидању концепта појединачних националних држава у Европској унији је недавно успостављена од стране неких европских парламентарних лидера:

Морамо имати храбрости да поделимо суверенитет у многим областима у којима су напори појединачних држава сада углавном неефикасни и осуђени на пропаст: од климатских промена до енергетских политика, од финансијских тржишта до имиграционих политика, од утаје пореза до борбе против тероризма.

Дошло је време да се крене ка ближим политичким интеграцијама: федералној Унији држава са широким спектром моћи. Знамо да овај концепт подстиче неке контроверзе, али противљење неких не може да омета акцију свих. Они који верују у европски идеал морају бити спремни да делују, уместо да стоје по страни и беспомоћно посматрају његов постепени пад. Земље чланице које још нису спремне да се придруже овој ближој унији могу то учинити у неком каснијем тренутку.

Бивши државни секретар за одбрану и потпредседник Парламентарне скупштине Организације за безбедност и европску сарадњу, Вили Вимер, каже да је овај предлог део покрета унутар ЕУ да се умање индивидуалне, националне препреке већим стратегијама ЕУ. Вимер је недавно рекао:

“Ми се суочавамо са критичним одлукама у Европској унији ових дана. Мислим да постоји велика препрека за развој ЕУ јер Брисел – претежно Француска и Немачка – желе да се отарасе националних држава. Спајање националних држава је основних принцип европске заједнице још од 1956. године. Овај принцип је нешто од чега Пољаци, или Холанђани, Швеђани, Шпанци и Немци нису вољни да одступе.“

Овај предлог би Бриселу пружио моћ да наметне политику и имплементира стратегије које би се иначе могле суочити са озбиљним приговорима од неких других земаља чланица ЕУ. Вимер је као пример поменуо признање Косова и недавне квоте миграната које су наметнуте државама чланицама ЕУ.

“Они су желели да виде Косово, српску покрајину, као независну државу. Пет земаља у Европској унији се није сложило, укључујући Шпанију, Кипар и друге. Да би превазишли овакав развој, они имају идеју у Бриселу да се реше гласања у ЕУ какво постоји данас,“ објаснио је он.

… “Меркелова је сама донела одлуку – а не немачки парламент, не немачки закон – да отворе немачке границе,“ рекао је Вимер.

“Они желе да промене унутрашње законе у Еврпи само да би омогућили немачким одлукама, или француским одлукама, да надвладају независност земаља као што су Пољска, Мађарска, Чешка Република или Словачка.“

Велики играчи, попут Немачке и Француске, желе да имају моћ да остатку Европе диктирају како ће се ствари одвијати. У суштини, Француска и Немачка диктирају темпо, подржане од стране њихових пријатеља, док мање земље, углавном оне на истоку, само треба узму оно што њихови немачки пријатељи послуже. Овај потез би резултирао губитком суверенитета тиме што би већину добио Запад.

 

Извор: Wебтрибуне.рс