Издвајамо Свет

ИЗРАЕЛСКА АМБАСАДА СЕ „ПЕРЕ“: Нисмо славили злочиначку „Олују“, Хрватска је купила АВИОНЕ ОД НАС!

Учешће израелских авиона у обележавању операције „Олуја“ у Книну, нема никакве политичке елементе и у искључивој је вези са уговором којим је Хрватска од Израела купила авионе Ф16, саопштила је израелска амбасада у Београду

„Хрватска је купила авионе Ф16 од Израела, а њихово учешће је у искључивој вези са овим купопродајним уговором. Оно нема никакве политичке елементе нити било какве везе са историјским односима између Србије и Хрватске“, истиче се у саопштењу издатом, како се наводи, „поводом актуелних дешавања током обележавања војне операције Олуја у Книну и учешћа израелске делегације“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, Израел изузетно цени пријатељство са Србијом и није дошло до промене израелске политике према Србији, за шта је доказ званична посета председника Ривлина пре две недеље.

„Током посете, председник је био дубоко дирнут, указавши на снажне везе и пријатељство са Србијом. Председник је такође изразио јасан став када је реч о сећању на прошлост“, напомиње се у саопштењу.

У том смислу, чврсто пријатељство које постоји између Израела и Србије никада и ни на који начин неће бити угрожено, истакла је израелска амбасада.

Амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић изјавио је раније данас за „Тајмс оф Израел“ да је Србија дубоко разочарана због учешћа израелских пилота и борбених авиона у обележавању операције „Олуја“ у Хрватској.

„То је био највећи егзодус једне нације од Другог светског рата, рекао је Станојевић и оценио да учешће Израела у прослави хрватске победе „није пријатељски гест према Србији“.

Директор Центра канцеларије „Симон Визентал“ у Јерусалиму и ловац на нацисте, Ефраим Зуроф, такође је критиковао учешће израелских борбених авиона у обележавању Олује.

„Врло сам узнемирен што ће борбени авиони израелских ваздухопловних снага учествовати у обележавању операције Олуја током које је Хрватска протерала 250.000 Срба из њихових домова у Хрватској. До данас ниједна страна земља није никада учествовала“, написао је он на Твитеру.

 

 

Извор: Тањуг