Издвајамо Свет

ОН ЈЕ ИЗДАО НАЛОГ ЗА БОМБАРДОВАЊЕ СРЈ: Ево зашто Хавијер Солана толико МРЗИ СРБЕ!

Дружење са усташама почело у затвору

Некадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана из дна душе мрзи Србе, а том мржњом задојио се у шпанском затвору крајем седамдесетих година прошлог века кад се здружио са усташким терористима.

Некадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана из дна душе мрзи Србе, а том мржњом задојио се у шпанском затвору крајем седамдесетих година прошлог века кад се здружио са усташким терористима.

Човек који је као генерални секретар НАТО издао налог за бомбардовање СРЈ петнаестак година пре тога је делио ћелију са усташким зликовцима. Солана је као радикални левичарски дисидент и борио против Франковог режима и због тога је неколико пута осуђиван на затворске казне, а једну од њих је служио у затвору у Мадриду.

Тамо се, делећи исту ћелију, спријатељио са члановима терористичке групе познатог усташе Мира Барешића, наводи Српски телеграф.

Та група је у априлу 1971. у атентату ликвидирала амбасадора СФРЈ у Стокхолму Владимира Роловића.

Солана је у затвор доспео као члан илегалне шпанске Социјалистичке радничке партије, а подаци о његовом дружењу са усташама могу се наћи у документарном филму снимљеном према књизи “Хрватско револуционарно братство – рат пре рата” коју је написао секретар усташког Почасног блајбуршког вода и декларисани усташки убица Божо Вукушић.

Пензионисани пуковник КОС Љубан Каран један је од ретких који је имао прилику да погледа овај филм кад су га заплениле наше службе.

– Барешић и његова усташка екипа приказани су у том документарцу као велики хероји и борци за слободу. Добро се сећам да се у једном делу говори о томе како су чланови те терористичке групе били у затвору заједно са Соланом. Јасно се наводи да се с њима спријатељио и свакодневно водио политичке разговоре на тему борбе за независну Хрватску. Због тога и не чуди толико изражена Соланина мржња према Србима која је дошла до пуног изражаја за време НАТО агресије – објашњава Каран.

Ко је био Миро Барешић?

Усташки дисидент Барешић убио је априла 1971. амбасадора Роловића након чега је осуђен на доживотни затвор.

Усташе су 1972. отеле путнички авион и тражиле да се Барешић и његова екипа пусте из затвора. Шведске власти су попустиле па је њихов авион одлетео у Шпанију где су се осуђени терористи предали и завршили у затвору код Мадрида. Баришић се вратио у Хрватску 1991. и организовао војну формацију за борбу против Срба. Убијен је исте године код Бенковца.

 

 

Извор: Српски телеграф/Ало.рс