Издвајамо Србија

ВАШ КОМЕНТАР: ДА ЛИ СРБИН РАДО ИДЕ У ВОЈНИКЕ? Ево шта кажу српски младићи… (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Београд — “За” или “против”, увођења обавезног војног рока, главна је тема у Србији претходних дана.

Још, међутим, нема никаквих конкретних идеја ни планова и све се своди на претпоставке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада није питање да ли Србин иде радо, него да ли Србин жели опет да иде у војнике.

“Мислим да треба да се уведе. Мислим да је некад кад се ишло у војску, кад је био обавезан војни рок да је била омладина много озбиљнија, сад је неозбиљна”, каже један младић.

“За шта ће нам војни рок? Поготово што Србија плива у парама, па не знамо шта ћемо и онда као сви ајде да служимо војску”, ипак наводе други.

Неки кажу и да их занима, а оне које не занима називају “маминим синовима”. Неки тврде да треба ићи у војску да се млади “науче дисциплини”.

И док се јавност бави аргументима „за“ или „против“, да ли је боље да војни рок траје три или шест месеци, председник Србије каже: још је рано за коначну одлуку.

“Пустите, далеко смо ми од било какве одлуке. Анализе, трајаће 6-7-8 месеци и онда ћемо да разговарамо са народом”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Наводну цену од 700 милиона евра, за увођење војног рока министар одбране Александар Вулин одбацио је као смешну. Због тог податка, насмејао се и Вучић.

„Претпостављам да је министар Ђорђевић дао ону цифру од 700 милиона. Какав геније! То не би било! Уколико је три месеца, не би било више од 90 милиона, уколико је 6 месеци, не би било више од 130 милиона”, додао је Вучић.

Дакле, између идеје и евентуалне реализације стоји један и даље непознат период.

Стручњаци тврде да је могуће да су у врху српске војске уочили да поред професионалних војника, у обављању задатака, има места и за оне на војном одслужењу.

Актуализација ове теме наметнула је питање – да ли је професионализација војске урађена брзоплето?

„2003. када је разматрана по први пут професионализација Војске Србије, тј. СЦГ, се рачунало да ће ова држава 2010. ући у НАТО и да ће се тако извршити професионализација која ће онда омогућити да Србија делегира део својих безбедносних капацитета једном систему какав је НАТО”, навео је војни аналитичар Бојан Димитријевић.

До нашег чланства у НАТО, није дошло, али до професионализације војске јесте. У нашој околини, једно подразумева друго јер су скоро све земље, или у НАТО-у, или на путу ка њему.

Уколико се наредних месеци озваничи одука о обавезном служењу војног рока, заборављени испраћаји поново ће оживети 2020. или 2021. године.

 

Извор: Прва