Издвајамо Свет

УЗБУНА! Американци хитно ЕВАКУИШУ ВОЈНЕ БАЗЕ у САД, спрема им се ВЕЛИКО ЗЛО!

Америчка Морнарица премешта особље и бродове, док Ваздухопловство премешта авионе на безбедније локације уочи налета урагана „Флоренс“ на источну обалу САД.

„Флоренс“ ће погодити подручја на којима се налазе неке од најпознатијих војних база у САД, наводи АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хиљаде америчких маринаца је заједно с породицама напустило Камп Леџен у Џексонвилу у Северној Каролини иако није издато наређење за обавезну евакуацију, додаје агенција.

Из базе је саопштено да ће сви који остану у бази имати храну, воду и заштиту, упркос томе што ће се наћи на путу урагана.

За сада није познато колико људи је остало у Леџену, а особље чије присуство није обавезно је измештено са базе.

Ураган Флоренс приближава се источној обали САД, а Национални центар за урагане (НХЦ) издао је упозорење за Северну и Јужну Каролину.

НХЦ је саопштио да се ураган Флоренс још креће истим интензитетом и да је и даље опасан.

Удар на савезне државе Северну и Јужну Каролину очекује се сутра, а како буде ишао ка обали очекује се његово јачање.

Стање ће се погоршавати током дана, а најјачи удар очекује се у петак ујутру.

Становништво источне обале САД пред налетом једног од најопаснијих урагана последњих деценија почело је евакуацију, мада су многи грађани одлучили да остану у домовима.

Ураган „Флоренс“ је четврте категодрије, ветар је јачине 215 километара на сат и прети највише Северној и Јужној Каролини, као и Вирџинији.

Међутим, јаки ветрови нису највећа опасности, већ олујни таласи, јер би ти „зидови воде“ могли да прогутају део обале.

Осим огромних поплава на обали, Флоренс ће највероватније поплавити и градове у унутрашњости.

То представља проблем за Северну и Јужну Каролину због обилних киша које су претходиле, па земља не може да апсорбује још много воде.

Према прогнозама, „Флоренс“ ће ићи северније на источној обали, него било који други ураган четврте категорије икада раније у историји.

На обалама Каролине досад није било већих урагана у последњих тридесетак година. Ураган „Хуго“, један од већих, харао је обалама Северне и Јужне Каролине пре 29 година.

Стручњаци упозоравају како велики број људи уопште нема појма шта их чека, а Национална метеоролошка служба саопштила је да 5,4 милиона људи живи у подручјима којима прете урагани на Источној обали, пренео је АП.

 

 

Извор: мондо.ме/М. П.