Регион

СТРАНЦИ СПРЕМАЈУ ХАОС У СРПСКОЈ! Хоће немире и рушење Додика! Припремају се велики сукоби на улицама Бањалуке!

Хоће немире! Страни обавештајци у сарадњи са структурама у Сарајеву припремају инсцениране нападе у Бањалуци како би изазвали крвопролиће на улицама, смета им јака Српска, наводе безбедњаци

Републици Српској прете озбиљни немири током викенда због општих избора који се сутра одржавају у Босни и Херцеговини, упозоравају за Курир безбедносни стручњаци!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе, обавештајци из појединих западних држава, у сарадњи са структурама у Сарајеву, већ су на терену и спремају инсцениране нападе како би изазвали крвопролиће на улицама Бањалуке, а све у циљу рушења лидера СНСД и кандидата за српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Провокације

Не искључују се спорадичне провокације широм РС, а инциденти су почели још и јуче, када је у центру Бањалуке нападнута екипа Радио-телевизије Републике Српске.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже за Курир да је предизборна атмосфера застрашујућа, никад гора од завршетка рата.

– Спрема се хаос! Странци су уложили око 32 милиона евра у рушење председника РС Додика. Не желе га јер се бори за јаку РС и симбол је отпора концепту Алије Изетбеговића – унитарна БиХ без Срба и Хрвата. Ако Додик добије изборе, како се очекује, извесни су немири на улицама. Агресивним рушењем реда и мира покушаће да изазову нереде и крв на улицама. Спремни су за проливање крви, за крвопролиће на улицама Бањалуке. Њихов циљ је да смакну СНСД и Додика. Не искључују се инсценирани нереди – тврди Галијашевић.

Према његовим речима, страни обавештајци, као и они из Сарајева са савременом опремом за прислушкивање увелико су већ на терену. Он ипак верује да ће полиција РС добро реаговати у спречавању ових инцидената и да ће изборни процес проћи у миру.

Резултати да се поштују

Професор на Факултету безбедности у Београду Зоран Драгишић не искључује могућност инцидената, али не очекује велике сукобе.

– Атмосфера јесте узаврела, али и у САД се жале да им се странци мешају у изборе, а и у Финској се бирачи посвађају на гласачком месту. Важно је сачувати разум и деловати хладне главе. Какви год резултати избора буду, независно од могућих инцидената, они се морају поштовати. Србија ће честитати победнику и наставити сарадњу – закључује Драгишић.

Уочи синоћног скупа „Правда за Давида“ на Тргу Крајине у Бањалуци, МУП РС је, како је саопштено, предузео мере како би спречио свако угрожавање и нарушавање безбедности грађана.

Источно Сарајево
Стефановић: Бринемо о грађанима Српске

У Источном Сарајеву јуче је отворена болница „Србија“. Овом догађају је требало да присуствује и председник Србије Александар Вучић, али га је Додик у писму замолио да одложи раније планирану посету Источном Сарајеву за после избора у БиХ.

Вучић је изразио велико жаљење што неће учествовати у важној церемонији отварања болнице „Србија“ у Источном Сарајеву, али и разумевање што је Додик од њега тражио да не присуствује том догађају који су дуго и темељно планирали. Вучић је приметио да готово нико, поготово не из ЕУ, није оптужио Хрватску за директно мешање у унутрашње ствари БиХ.

Иначе, Додик је јуче на свечаности казао да је ово изузетно важан дан, док је изасланик председника Србије Небојша Стефановић истакао да је Србија нераскидиво повезана с Републиком Српском:
– Уложили смо 21 милион евра у РС и то није претња никоме. То показује да бринемо о грађанима Српске.

 

Извор: Kurir.rs