Србија

Алармантно УПОЗОРЕЊЕ државног врха СРБИЈЕ свим грађанима! Ако приметите ОВЕ ПРОМЕНЕ, хитно се јавите ЛЕКАРУ!

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да сви који пију лекове за висок притисак, а за које су пронађени докази да могу изазвати малигна обољења, треба да прате промене на кожи и да се обрате својим лекарима ако примете нешто неуобичајено.

Лончар је за Телевизију Пинк рекао да је важно што су држава и њене институције испоштовали препоруку струке и оних који су рекли да неки лекови могу да изазову промене на кожи.

– Неопходно је да се пацијенти добро погледају, да виде да ли је дошло до неких промена, да ли су се појавили неки нови младежи и они који постоје да ли су променили облик или боју, ако било шта од тога постији, да оду да ураде анализе и да се консултују са својим лекаром да ли ће наставити са тим леком или ће га променити – рекао је министар.

Он је додао да се овакве ствари дешавају у целој Европи и свету, те да сваки лек има већи део својих добрих карактеристика, али има и оно што није добро.

Плате у здравству повећане у односу на могућности

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да се примања у здравственом сектору повећавају у односу на реалне могућности, те да ће сви захтеви синдиката који су спремни на разговор бити размотрени.

Упитан за данашњи састанак Гранског синдиката “Независност” и управе КЦ Ниш на коме је речено да су здравствени радници задовољни повећањем зарада, али не и разликама у висини повећања, те да ће се састати са представницима министарства, Лонцар је рекао да су спремни за преговоре са онима који заиста желе договор.

– Драго ми је да су се огласили синдикати, они су рекли да се никад није више улагало у здравство, да се никад није више водило рачуна о здраственим радницима, ако су већ свима пуна уста бриге хајде да урадимо нешто да не одлазе здраствени радници – рекао је Лончар гостујући на Телевизији Пинк.

Он је указао да се граде нове болнице, обнављају старе, набавља опрема, повећавају плате…

– Онда се сви сложимо да највећи терет подносе медицинске сестре и кажемо хајде да урадимо нешто да оне буду адекватно награђене и да не иду у иностранство, да се повећају њима за 12 одсто плате, лекарима 10 одсто, немедицинском особљу седам одсто, то је у овом моменту могуће и то су реалне основе захваљујући мерама које су спроведене након што смо били пред банкротом – навео је Лончар.

Министар је истакао да су то садашње реалне могућности, те да плате могу да расту само ако расте привреда.

– Да ли је могуће у истом моменту повећати свима плате колико ко жели? Људи то није могуће. Ко вам то прича не говори вам истину, направили смо приоритете и тих приоритета се придржавамо, ово неће стати и радимо у договору са синдикатима – подвукао је он.

Како каже, преговара се са онима који желе да причају и сарађују, док они који мисле да је решење штрајк треба да знају да тај начин до сада није доносио резултате.

 

Извор: Tanjug