Издвајамо Србија

НЕСРЕЋА ГА ПОТПУНО ПРОМЕНИЛА: Дарку Лазићу уградили специјалан ЧИП, а ево чему служи

Фото: Јутјуб

Дарко се томе подвргнуо оног дана када је стигао у бању.

Дарку Лазићу је пре два дана уграђен специјални блокатор против дроге и алкохола који помаже зависницима да се реше ових порока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У питању је имплантат налтрексона који се уграђује под кожу на стомаку и има дејство око шест месеци. Цена овог захвата је око 2.000 евра, а Дарко се томе подвргнуо оног дана када је стигао у бању Селтерс.

Поменути блокатор или имплантат, који називају и „чип против наркотика“, показао се као веома делотворан и због тога људи из Лазићевог блиског окружења полажу доста наде да ће и њему помоћи да се реши порока.

„Имплантат налтрексона је специјална формула дизајнирана како би се полако, у дужем временском периоду (два, три, шест или 12 месеци) растварала у организму и штитила особу од рецидива. Неутралише деловање опијата, тако да особа која их узме ништа не осећа. Уграђује се под локалном анестезијом испод коже на нижем делу стомака или са унутрашње стране горњег дела руке и не дозвољава пацијенту да заборави или одбије да узме пилулу налтрексона. Делује тако што се прилепи на опијатске рецепторе у мозгу и потпуно их блокира. То значи да уколико неко покуша да узме било који опијат док је на налтрексону, не осећа никакав ефекат, јер су рецептори у потпуности блокирани“, каже извор.

Лазић је без превише размишљања пристао да му се угради овај блокатор јер је и сам схватио да је дошло време да крене с одвикавањем од порока.

„Није се бунио када су му родитељи рекли да желе да му се угради имплантат. Он се доста променио након несреће, свестан је да је за длаку избегао смрт и да сада има нову прилику да крене из почетка. Уградња блокатора је протекла добро, није имао никаквих нежељених реакција, попут црвенила, отока или свраба на кожи, што се иначе појављује пацијентима код овог захвата.

Дарко већ неко време нема потребу ни за алкохолом, а ни за наркотицима, а овај имплантат ће му још више помоћи да остане психички јак и истраје у борби с одвикавањем“, рекао је саговорник.

Посебни услови у бањи

Лазић смештен у најскупљем апартману

Дарко је смештен у најскупљем апартману у бањи Селтерс. Јуче ујутро је први пут успео да седне после више од месец дана откако је доживео несрећу. По доласку у бању, медицинска сестра је у инвалидским колицима пребацила Дарка у купатило да га окупа, а наредна два дана терапеути ће долазити у његову собу због кинезитерапије јер је још слаб.

Све време ће с њим бити мајка Бранка, а с обзиром на то да су тражили да буду смештени у апартману, за то ће морати да доплате још око 63.000 динара. Лазић је добио здравствено осигурање по основу дијагнозе прелома ноге, а самим тим и рехабилитацију у бањи у трајању од 21 дан, а више о томе прочитајте ОВДЕ.

„Ако буде било потребе, продужиће му боравак. Има атрофију мишића, што је нормално после толико лежања. У апартману има ходалицу на којој ће направити прве кораке“, рекла нам је једна сестра запослена у бањи Селтерс.

Извор: Ало.рс