Србија

Харадинај ОПЛЕО по Могеринијевој и позвао САД да реше проблем Косова, а онда гурнуо ПРСТ У ОКО Путину!

Фото: Јутјуб

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, сматра да нема решења питања нормализације односа са Београдом без учешћа САД у том процесу, па и земаља Kвинте, али не и Русије.

Харадинај за Глас Америке каже да нема решења без учешћа САД, јер Федерика Могерини то не може да учини.

Уз њено посредовање се, каже Харадинај, све погоршало, те да је добро што су се, како каже, Американци укључили у ту причу.

На констатацију да би то могло да отвори могућност да Србија тражи да се у дијалог укључи Русија, Харадинај каже да је управо лидер опозиционог покрета Самоопредељење јуче рекао да владин предлог свеобухватног споразума са Београдом враћа утицај Србије на Kосово, што тврди он, није тачно.

– Kосово је Kосово. Русија има три хиљаде акредитованих представника у Србији као хуманитарно особље и ми знамо који је то хуманитарни кадар. Ми се увек сукобимо око тога и не кријемо да смо у овом случају ми два супротна пола када је у питању решавање односа Kосова и Србије. Државе Kвинте, такође, могу да помогну у дијалогу, али не очекујемо помоћ Русије на ову тему – рекао је Харадинај.

На констатацију да је Србија условила наставак дијалога укидањем наметнутих пореских тарифа и питање како је могуће ускладити те две ствари – задржати тарифе и наставити преговоре, Харадинај каже да би Приштина могла да каже да не жели наставак дијалога без претходног извињења Србије због албанских жрава и, како тврди, силовања око 20.000, без разјашњења судбине несталих.

– Онда нам неко каже да Србија не прихвата наставак дијалога без укидања пореза. Па, немојте прихватити… – рекао је Харадинај.

На опаску да без нормализације односа Београда и Приштине нема интеграција, Харадинај каже да је нормализација потребна, али не процес који би, како каже, довео до нових проблема.

– Дакле, немамо разлога да укинемо порез, да се вратимо у разарајући процес за Kосово, када истовремено Србија врши агресију на Kосово на међународном, домаћем и регионалном плану… – навео је.

Ово данас је, тврди Харадинај, једно ново Kосово које је добро анализирало десетогодишњи дијалог и видело шта се догађало у последњих пет година.

 

Извор: Tanjug

loading...
Loading...