Издвајамо Свет

ПОТПУНО ПОМРАЧЕЊЕ: Ноћас ћемо угледати КРВАВИ МЕСЕЦ, то је знак БИБЛИЈСКОГ ПРОРОЧАНСТВА

У току ноћи доћи ће до потпуног помрачења Месеца, које ће, уколико буде ведро, из Србије моћи да се прати пре изласка Сунца на западном делу неба.

Месец, Земља и Сунце биће у једној равни када се очекује потпуно помрачење Месеца, једино у овој, али и наредној години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова појава трајаће од 4:34, све до заласка Месеца испод хоризонта (у Београду у 7:17), саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда.

Помрачење Месеца може се пратити голим оком, двогледом и мањим телескопима.

Нажалост, због прогнозираних падавина, односно лошег времена појава се код нас највероватније неће видети. Уколико неким чудом буде ведро, Београђани ће ову интересантну појаву моћи да прате уз стручне коментаре са терасе Народне опсерваторије на Калемегдану.

Помарчење Месеца настаје уласком Месеца у Земљину сенку и тад је обасјан црвеном светлошћу која се распршила пролазећи кроз Земљину атмосферу. Потпуно помрачење Месеца назива се појава када цео Месец уђе у Земљину сенку; када само део Месечевог диска уђе у Земљину, то је деломично помрачење, а ако Месец пролази само кроз Земљину полусенку, то се назива помрачење у полусенци.

За време потпуног помарчења, Месец никад не пада у потпуну таму већ поприма црвено-смеђу нијансу, због чега се феномен назива и „крвави Месец“. Та појава настаје због лома светлости у Земљиној атмосфери, која се у том случају понаша попут призме. Земљина атмосфера највише распршује плаву светлост (због чега је небо дању плаво), а црвена светлост која се не распрши потпуно у Земљиној атмосфери, наставља свој пут према Месецу и чини га црвеним.

Ово помрачење Месеца биће једина потпуна у 2019. и биће видљива с читаве западне хемисфере, Европе и западних делова Африке, као и из северне Русије, објавила је америчка свемирска агенција НАСА, што значи да би је, уз повољне временске прилике, могло посматрати неких 2,8 милијарда људи у свету.

Најбоље ће се видети из Северне Америке, наводи НАСА и додаје да ће се као додатни бонус помрачина догодити током „супермесеца“ када је Месец најближе Земљи и стога се чини већим и светлијим.

Теорије завере

Када се дешава оваква појава, многи теоретичари завере виде као знак упозорења библијског пророчанства које се остварује.

Протестантски свештеник из Вест Лафајета (Индијана) упозорио је Американце да се спреме за „крвави“ Месец. „Догађа се нешто библијско што наговештава Други Христов долазак“, рекао је свештеник Пол Бегли, који крвави Месец назива невероватно спиритуалним феноменом и испуњењем пророчанства.

Према његовим речима, иронија је што крвави Месец пада на другу годишњицу инаугурације америчког председника Доналда Трампа, а најбизарнија случајност јесте чињеница да је Трамп рођен у ноћи крвавог Месеца 14. јуна 1946 – тачно 700 дана пре него што је Израел проглашен државом.

– Исус Христ жели да буде сигуран да смо схватили да ће у последњим данима бити наговештаја на Сунцу, Месецу, звездама и, наравно, напетости у државама широм света. Погледајте шта се догађа у Европи након што су избили протести – протест Жутих прслука није само у Француској – сада се проширио на Холандију и Белгију и постао је веома гадан. Све опасније је у Немачкој, а почиње и у Италији – каже Бегли.

Џон Хаги, амерички свештеник, у својој апокалиптичној књизи „Четири крвава Месеца: нешто ће се променити“ сугерише да је ова појава испуњене пророчанства описаног у светој књизи. Написао је да се овај феномен током потпуног помрачења помиње у књизи пророка Јоела 2:31: „Сунце ће се претворити у таму, а Месец у крв, пре него што велики и ужасан Господњи дан дође“.

 

 

Извор: Блиц/Ало/Н.С.