Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! Руска војска поновила сиријски сценарио – ТРУПЕ УШЛЕ У ВЕНЕЦУЕЛУ – САД У ШОКУ

Док се међународна заједница дели на оне владе које настављају да подржавају венецуеланског владара Николаса Мадура и оне које предводе САД, које су званично признале лидера опозиције Хуан Гаида као легитимног шефа државе, Ројтерс извештава да је група руских специјалаца са везама у Кремљу послата у Венецуелу да обезбеђује сигурност Мадура док се бори са највећом претњом у својој владавини, током своје шестогодишње власти.

Претпоставља се да су лица из групе Вагнер Груп, приватни извршиоци који су обављали тајне мисије у име владе, укључујући борбе у Сирији и Украјини (што подсећа на инцидент од фебруара прошле године када су снаге САД-а убиле десетине руских специјалаца у најближем директном конфликту између Русије и САД у Сирији).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нејасно је када су дошли, и када намеравају да оду. Русија је понудила да посредује у сукобу између Мадура и Гаида, док се придружила Кини у кртиковању САД-а због уплитања у венецуеланске послове.

Русија, која је уложила милијарде долара у Мадуров режим, обећала је да ће ове седмице стајати иза лидера социјалиста. Јевгениј Шабајев, лидер локалног огранка паравојне групе, изјавио је за Ројтерс да је чуо да је број специјалних трупа у Венецуели отприлике 400.

Руско министарство одбране и венецуеланско министарство информисања нису одговорили на захтеве за коментаре. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је “немамо такве информације”, на питање о руским специјалним јединицама.

Специјалци су путовали у Венецуелу приватним чартер летовима који су први пут летели на Кубу. Оптужени су да су спречили симпатизере опозиције, односно чланове Мадурових снага, да га притворе.

Фото: Јутјуб

“Наши људи су ту искључиво због његове заштите”, рекао је Шабајев, у светлу покушаја контраудара који су почетком ове недеље извели официри.

Један извор је рекао да је група извршилаца стигла у Венецуелу пре избора прошле године, када је Мадуро освојио други шестогодишњи мандат, али да је друга група стигла “недавно”.

Подаци о праћењу јавних летова сугеришу да су групw специјалаца стизали од средине децембра до прошле недеље.

На питање да ли је распоређивање било повезано са заштитом Мадура, извор је рекао: “То је директно повезано.” Специјалци су одлазили у Венецуелу не из Москве, него из трећих земаља у којима су водили мисије, додао је он.

Трећи извор, који је близак приватним војним извршиоцима, рекао је да у Венецуели постоји контингент, али није могао дати додатне детаље. “Нису стигли у великом броју”, рекао је он.

Јавно доступни подаци о праћењу летова показали су да је један број авиона руске владе који је слетео у Венецуели или близу Венецуеле протеклих седмица, иако није било доказа да су летови били повезани са специјалним јединицама војске. Руски Илyусхин-96 полетио је у Хавану касно у среду, након што је кренуо у Москву и летео преко Сенегала и Парагваја, показали су подаци.

Цивилни авион је у власништву дивизије руске председничке администрације, према јавно доступном уговору о набавци који се односи на авион.

Између 10. децембра и 14. децембра прошле године, један тешки теретни авион Антонов-124 и транспортни авион Илyусхин-76, извршили су летове између Русије и Каракаса, показали су подаци о праћењу лета. Још један Илyусхин-76 био је у Каракасу од 12. децембра до 21. децембра прошле године. Сва три авиона припадају руским ваздухопловним снагама, према подацима за праћење.

Откако се Гаидо прогласио вршиоцем дужности председника, Мадуро је покушао да протера америчке дипломате, обећавши да се неће повући. Претио је одмаздом против оних који подржавају опозицију.

Мадуро и даље задржава контролу над полугама моћи, укључујући енергетску индустрију земље и њену војску, мада док су га војни команданти углавном подржавали, лојалност трупа на терену остаје нешто мање изјашњена. Мадуро је оптужио САД за агитовање венецуеланске опозиције да крене против њега.

Цела операција је готово идентична оној која се већ догодила у Сирији примећују војни аналитичари. Тада су руски специјалци ушли у Сирију и почели чишћење а да нико ни из једне обавештајне службе САД то није ни претпоставио. Изгледа да су Руси одлучни да овде демонстрирају своју војну моћ која је у овом тренутку број један у свету.

Врло је вероватно да Москва има план да у Венецуели отвори трајну базу како би комплетну територију САД имала као на длану под ударом нуклеарних пројектила а као одговор на базе у Румунији и Пољској.

Чињеница је да ово у Вашингтону нико ни у сну није очекивао и вероватни их сада боли глава због изненадног преокрета. Владимир Путин је још једном доказао да је потпуно непредвидив и да га америчке тајне службе нису у стању да прочитају.

 

Извор: Wебтрибуне.рс