Издвајамо Свет

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА У БЕРЛИНУ: После жестоког сукоба Харадинаја и Макрона, ПАЛЕ И ПРЕТЊЕ, тензије и код заједничког сликања

Фото: Фејсбук принтскрин

Састанак лидера Западног Балкана и ЕУ, који је јуче одржан у Берлину на инсистирање немачке канцерларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрон и са питањем Косова у фокусу, обележио је низ тензичних ситуација које су биле на ивици отвореног сукоба, сазнаје „Блиц“. Актер свих поменутих сукоба био је косовски премијер Рамуш Харадинај који се прво сукобио са Макроном, а онда у више наварата и са косовским председником Хашимом Тачијем.

Према сазнањима „Блица“, француски председник се лично залажио и покушао да изврши притисак на Хараднија да Приштина укине таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ, које и даље опстају управо због Харадинајеве тврдоглавости. Понуда је, како сазнајемо била – визна либерализација у размену за мораторијум на таксе на шест месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, Харадинај је то одбио и тада је дошло до сукоба. Макрон је, према информацијама „Блица“ из дипломатских извора, након таквог бахатог става приштинског лидера био непоколебљив.

– Оштро му је поручио да он није у позицији било шта да тражи, а онда му практично запретио да Приштина у таквим околностима неће добити ништа, па ни визну либерализацију. „Ја вам нећу дати“, рекао му је на крају Макрон отворено – преноси извор „Блица“.

Ни немачка канцеларка Ангела Меркел није имала разумевања за бахато понашање приштинског лидера које можда баш проистиче из чињенице да се његов став против прекрајања граница слаже са немачким. Међутим, како преноси наш извор, Меркелова је више пута покушавала да разговара са њим да промени позицију, и имала је доста стрпљења, али Хараднија је остао при свом првобитном ставу.

Сукоби са истим актером ту се, међутим, нису завршили. Другачијег става од Харадинаја у Берлину био је и косовски председник Хашим Тачи и њих двоијца су све време били на ивици отвореног сукоба. Није тајна да се Тачи не држи такси толико агресивно као Харадинај и да су из његовог окружења у неколико наврата долазиле информације о спремности да таксе буду повучене. Тачи се, међутим, с друге стране отворено залагао за такозвану корекцију граница, али и водећу улогу Америке у преговорима о Косову, што је све, јасно је супронто ставу најмоћније европске чланице.

Отворени конфликт између двојице приштинских лидера догодио се и приликом сликања за заједничку фотографију свих учесника самита у Берлину. Харадинај и Тачи, наиме, нису ни хтели да стану један поред другог на фотографисању и морали су, како преноси наш извор, буквално да их натерају.

– Готово нико од кључних учесника самита није имао разумевања за овакво понашање и инсистирање Харадинаја да неукидањем такси практично блокира дијалог. И Меркелова и Макрон су у више наварта јасно рекли да је то неопходан услов, а са тим су се сложили и Хрватски и Словенци, који су учествовали испред ЕУ, као и Црногорци као још једна земља кандидат за чланство у ЕУ – објаснио је извор „Блица“.

Макрон подигао прст

О инциденту писали су и приштински медији. Како су навели, иако је Харадинај објавио на друштвеним мрежама снимак о „његовом пријатељском поздрављању са Макроном, на самом самиту није било тако, већ да је дошло до жестоког сукоба њих дојице због наметнутих сто одсто увећаних такси на производе из Србије и БиХ.

Në përfundim të takimit të nivelit të lartë të thirrur nga Kancelarja Merkel dhe Presidenti Macron me liderët e Ballkanit Perëndimor.RH

Posted by Ramush Haradinaj on Monday, April 29, 2019

Према изворима приштинског листа „Газета Блиц“, француски председник је оштро напао Харадинаја, рекавши му да су наметнуте таксе разлог прекида дијалога Београда и Приштине, а у једном тренутку је, како се наводи, Макрон подигао прст према премијеру привремених приштинских институција.

Било је, пише даље приштински лист „Газета Експрес“, напетости и када је председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи узео реч.

Наводи се да је Тачи више пута критиковао Европску унију посебно због неодобравања визне либерализације.

Следећи састанак у Паризу

Састанак о Западном Балкану, у организацији Меркелове и француског председника Емануела Макрона, имао је за циљ, према ранијим најавама, поспешивања сарадње на Западном Балкану, а пе свега – проналажење решења за излазак из ћорсокака у којем се налази дијалог Београда и Приштине.

Београд и Приштина су се сагласили да наставе с напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, како би био постигнут свеобухватан и коначни споразум, један је од закључака.

Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку су присуствовали и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Скупу су, такође, присуствовали и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

Разговори о ситуацији у региону требало је да потрају око два сата, а настављени су и на радној вечери, чији су домаћини Меркел и Макрон. Након два сата разговора, одређена је и пауза између састанака, где су званичници разговарали нешто неформалније и консултовали се. Потом је уследила радна вечера.

У Берлину је договорено да се следећи састанак у сличном формату одржи 1. јула у Паризу.

 

Извор: Ивана Мастиловић Јаснић/Блиц