loading...
Издвајамо Србија

ХИТНО ПРОВЕРИТЕ: Ако имате оваквих 50 динара можете их заменити за 8.000 евра (ФОТО)

Фото: Pixabay.com

Са 50 динара у џепу у Србији једва да може и да се доручкује, али постоји “педесетица” која вреди много.

Наиме, ради се о новчаници из 1914, за коју колекционари тврде да вреди и до 8.000 евра.

У питању је чувени “пегавац”, новчаница коју је ручно насликала српска импресионистичка сликарка Бета Вукановић и препознатљива је по својој розикасто-љубичастој боји.

Зашто је позната као “пегавац”?!

Крајем 1914. године, поред напора да се у Француској обезбеди штампање додатних количина новчаница од 10 и 100 динара које су већ у оптицају, Народна банка је настојала да објави “ратне” новчанице од 50 динара. Нацрт је израдила сликарка Бета Вукановић.

Штампана је у Француској и пуштена у промет 25. марта 1915. године. Имала је погрешно одштампан број параграфа кривичног закона, и датум кад је донет закон по коме се новчаница објављује. Јавност, вероватно не због ових грешака, није прихватила двадесетицу.

Лист “Политика” је назива “накарадом”, на којој ни гравер није смео да се потпише, а народ ју је подругљиво прозвао “пегавац”, не зна се да ли му се није допао цртеж Бете Вукановић или реализација.

Дакле, ако у посети својој баки налетите на старе паре, памет у главу – можда се међу пожутелим, пожутелим, искрзалим динарима налази неки који, буквално, вреди право богатство.

 

Извор: Ало

loading...