Издвајамо Свет

СКАНДАЛ НА ЕВРОВИЗИЈИ УТИЦАО И НА СРБИЈУ: Невена Божовић завршила на погрешном месту, ево шта је права истина

Фото: Јутјуб

Због грешке која се догодила током сабирања гласова у финалу Евровизије установљено је да су поједине земље оствариле бољи пласман него што је првобитно саопштено, док су неке, с друге стране, пале на табели. То је случај и са Србијом и Невеном Божовић, која је такмичење ипак завршила на 18, а не на 17. месту.

Европска радиодифузна унија саопштила је, наиме, да је установљено да је током финалне вечери Евровизије дошло до грешке у гласању када је реч о белоруском жирију. Проблем је настао након што је жири из Белорусије распуштен после прве полуфиналне вечери јер су прекршили важно правило Евровизије – у једном интервјуу открили су на који начин ће гласати. Будући да они због тога нису имали право гласа у финалу, ЕБУ је, према правилима, створила заменски агрегатни резултат (израчунат на основу резултата других земаља са сличним гласачким записима), како би се одредило гласање белоруског жирија за велико финале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– ЕБУ потврђује да смо открили да је због људске грешке коришћен нетачан агрегатни резултат. То није имало утицаја на израчунавање бодова изведених из телевотинга у 41 земљи учесници и победник и прве четири песме остају непромењене – наводи се у саопштењу.

Ово је утицало на пласман српске представнице, те се испоставило да је Невена у коначном збиру гласова имала 89, а не 92 поена, и да је такмичење завршила на 18. месту, а не на 17. како је објављено у великом финалу.

Фото: Јутјуб

Тамара Тодевска, представница Северне Македоније, се с друге стране попела на табели и заправо освојила седмо, а не осмо место.

 

Извор: Ј.К./Блиц