Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ КРИВАЦ ШТО СЕ ЖИВИ КУВАМО! Људи падају као крушке по улицама, усијао се телефон Хитне!

Након периода лошег времена, праћеног скоро свакодневном кишом и пљусковима, стигле су нам праве летње температуре од 30 и кусур степени, али је субјективан осећај грађана широм Србије, да је много топлије!

Ово потврђују и званични подаци Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), по којима је субјективан осећај да је напољу пет до девет степени више него што је званично измерено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је у Београду у 13 сати температура била 28 степени, али је субјективан осећај као да је 34, а слично је и у Новом Саду (27/32), Кикинди (28/35), Крагујевцу (28/35), Нишу (28/35)… Најтеже је у Лесковцу, где се званична температура (29) и субјективан осећај (38) разликују за чак девет степени!

Киша која је данима падала проузроковала је повећану влажност ваздуха, која и те како утиче на субјективни осећај врућине. То потврђује и влажност ваздуха од чак 66 одсто у Лесковцу, односно 55 процената у Београду. Са друге стране, у Сјеници је температура 24 степена, а због влажности ваздуха која је „само“ 44 одсто, осећај је као да је 26 степени, дакле свега два степена.Како је раније изјавио метеоролог Ђорђе Ђурић, грађанима ово време може теже да падне него скоро 50 степени у Египту.

– У пустињи су температуре 50 степени, а влажност изразито ниска, свега пет одсто. Баш због тога, такве температуре се лакше подносе него када је код нас 30 степени и 50 посто влажности ваздуха – рекао је Ђурић. Спарина, иначе, утиче да се чак и здрави људи лошије осећају. О хроничним болесницима да и не говоримо, па не чуди што и лекари Хитне помоћи имају много посла ових дана.

 

Извор: Блиц.рс/Ало.рс/М.Ч.