loading...
Свет

БРИТАНЦИ НАПАЛИ: Узбуна у Средоземљу и Персијском заливу! Блиски исток пред највећом РАТНОМ ЕКСПЛОЗИЈОМ!

Полиција Гибралтара је ухапсила капетана и првог официра иранског супертанкера “Грејс 1”, који су британски маринци и локални полицајци раније заузели.

Мушкарци су ухапшени у четвртак после подне, када су и испитани. Против њих још увек нису подигнуте оптужнице, преноси лист “Гибралтар кроникл”, позивајући се на портпарола полиције. Полиција је том приликом запленила документе и електронске уређаје на броду.

Велика Британија је у међувремену подигла ниво безбедности на бродовима који под британском заставом плове у иранским водама на “критични” ниво.

У међувремену, Корпус чувара исламске револуције негира да су ирански бродови покушали да омету пролазак британског танкера “Бритиш херитиџ” кроз Ормуски мореуз, наводи агенција “Фарс”, позивајући се на саопштење Ратне морнарице, која се налази у оквиру Корпуса. Међутим, британско Министарство саобраћаја је препоручило да се повећају мере безбедности у мореузу.

Шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф је рекао у интрервјуу телевизији “Мајадин” да је задржавање иранског танкера “пљачка” по налогу САД. Према његовим речима, оправдање Лондона је смешно и само потврђује да Британци раде по наређењу САД.

Букнула нова криза са танкерима у Персијском заливу, огласио се Иран

Корпус чувара исламске револуције негира да су ирански бродови покушали да омету пролазак британског танкера “Бритиш херитиџ” кроз Ормуски мореуз, наводи агенција “Фарс”, позивајући се на саопштење Ратне морнарице, која се налази у оквиру Корпуса. Међутим, британско Министарство саобраћаја је препоручило да се повећају мере безбедности у мореузу.

– Патроле Ратне морнарице Чувара исламске револуције настављају да врше своје дужности. Они прецизно реализују своје задатке. Протекла 24 часа нису имали контакт ни са једним страним бродом, укључујући британске – наводи се у документу.

Влада Велике Британије је у међувремену изразила забринутост због инцидента са танкером у Персијском заливу.

– Овакве акције нас брину, и настављамо да позивамо иранске власти да раде на деескалацији ситуације у региону. Дуго смо присутни у Заливу. Стално пратимо безбедност у региону и намеравамо да осигуравамо слободу пловидбе у складу са међународним правом – саопштила је Влада Велике Британије.

Извори из Министарства саобраћаја су саопштили телевизији “Скај њуз” да је британским бродовима препоручено да буду пажљиви ако иранске патроле “покажу агресију према њима”. У исто време, требало би да они због безбедности кроз мореуз пролазе великом брзином

Раније је телевизија Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе у Министарству одбране САД, јавила да се пет малих бродова, који наводно припадају Ирану, приближило британском нафтном танкеру у Персијском заливу и затражило од њега да се заустави у близини иранских територијалних вода.

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је саопштила да је потребна деескалација ситуације у Персијском заливу.

– У овој ситуацији не треба додатно дизати тензије — она се ионако креће по драматичном сценарију. Видели смо да се степен подигао до највише тачке, не само степен реторике већ и конкретних акција. Одлично знамо да такав приступ нема перспективу и до којих последица он може да доведе. Зато не треба повећавати напетост у региону, напротив, треба радити на томе да се ситуација врати ако не у нормално стање, оно бар у преговарачки процес како би се решила настала питања – закључила је Захарова.

 

Извор: Ало.рс/ rs.sputniknews.com

 

loading...