Свет Србија

МАКРОН ДОНОСИ ОПАСАН ПРЕДМЕТ У БЕОГРАД: Човек поред њега носиће црну торбу! Француз иде корак ДАЉЕ!

Наиме, у Француској нуклеарна актовка не постоји званично. Црна торба која се зове „мобилна база“ прати председника на свим његовим путовањима.

У Београд ће у понедељак у дводневну посету Србији доћи председник Француске Емануел Макрон. Макрон се налази на челу је једне од 10 нуклеарних сила у свету, односно држава које поседују атомско оружје. Када је почетком године, председник Русије Владимир Путин посетио наш главни град, уз њега је нон-стоп ишао специјалац, који је носио „атомски коферчић“. Макрон ће на аеродром „Никола Тесла“ долетети са црном торбом која се зове „мобилна база“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски специјалац је приликом посете руског председника Србији ишао иза њега и у руци држао црни кофер. У питању је „атомски коферчић“ у коме се налази уређај везе помоћу којег руски председник може да лансира ракете са атомским бојевим главама. Путин се не одваја од кофера чак ни током посета другим земљама.

Назив овог кофера је Чегет и део је аутоматског система за команду и контролу руске стратешке нуклеарне снаге назване Казбек. Име је добио по планинском масиву Кавказ, који се налази на граници између Европе и Азије.

Овај неизоставни предмет на његовим путовањима је руском лидеру при руци у сваком тренутку. Наводно исти кофер поседују и министар одбране и начелник Генералштаба. Генералштаб добија сигнал и иницира напад на основу ауторизације кодова за лансирање нуклеарног арсенала.

Сличан систем веза користи и француски председник. Наиме, у Француској нуклеарна актовка не постоји званично. Црна торба која се зове „мобилна база“ прати председника на свим његовим путовањима, али није посебно посвећена нуклеарној сили, већ представља везу са мистериозном салом „Јупитер“, која се налази испод Јелисејске палате.

Противавионско склониште је изграђено за председника Алберта Лебруна испод источног крила Јелисејске палате 1940. године током Другог светског рата.

Године 1978, председник Валери Жискар д’Естен је основао Командни центар Јупитер, као место одакле се командује француским нуклеарним снагама. Сала је повезана са оперативним штабовима војски, а председник јој може приступити из својих приватних одаја кроз стражње степениште.

Овај центар укључује неколико канцеларија (укључујући и једну за председника), собу за састанке и систем за активирање нуклеарних снага. У њему постоји и сигурносна соба, коју је немогуће прислушкивати.

Ова сала омогућава председнику и његовом особљу да преживе тамо неколико недеља у случају рата, а може издржати нуклеарни напад.

Њен положај је 70 метара под земљом и површине 280 квадрата и опремљен је средствима за комуникацију и заштиту како би председник Француске и његови саветници могли управљати кризним ситуацијама и бити у могућности да остану у контакту уз све околности са другим владиним органима, војним командним центрима и страним владама.

Под председништвом Емануела Макрона, из овог командног места је нарађеноучешће француског војника у војној операцији у Сирији.

Инаугурација новоизабраног председника Француске укључује „презентацију положаја“ нуклеарних снага у Јупитеру. Тако је било и у случају Макрона, када му је претходник Франсоа Оланд представио командну салу и систем за активирање снага за нуклеарно одвраћање.

 

Извор: Ало/ Телеграф.рс