Србија

„ГДЕ ГОД СЕ ПОЈАВИТЕ, СЕЉАЧИТЕ СЕ“: Када виде Србе, хватају се за главу! Оштре реакције на све учесталију праксу наших туриста

Видео снимак који је постављен на групи „Грчка – рај за туристе“ приказује групу Грка који у Парги играју традиционалан плес на плажи. Иако снимак датира од пре неколико година, овакве појаве су честе на грчким плажама, а није изостао ни очигледан коментар.

Када је коло на плажи, онда је сељанија и згражавање… Нико не игра сем Срба и нико никад видео није… Сад да видимо шта би за ово рекли? Ајд’ сад да се оплете са истим жаром као за онај снимак кад се игра српско коло – гласио је коментар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, коментатори и даље нису били тако благонаклони ка српском колу.

– С обзиром да сам у Грчкој, нисам ту да бих слушао неку „двојку“ већ сиртаки и сл.

– Ја коло не играм ни где би требало…

– Ја кад сам у Грчкој желим да уживам у њиховој музици, храни и свему зато и бежим из Србије због неке промене. Не треба ми тамо да гледам и слушам исто што могу и овде.

Неки су чак ишли дотле да су констатовали да је наше коло много „сељачкије“ од грчког.

– Где год се појавите сељачите се. И ја сам играла некада коло у фолклору зна се на којим местима, на плажи не сигурно.

– Пробаћу да заиграм сутра на плажи у Атини ужичко чисто онако да видим како ће реаговати људи око мене.

– Ово никако није исто. Била сам сведок када су наши уз трубаче заиграли у Пефкохорију у води до колена. Нисам знала да ли да се смејем или да плачем.

Било је оних који су и те како подржавали Србе који воле да отворе сезону у Паралији масовним српским колом у плићаку.

– Можда нисам довољно информисана, а желела бих да имам тај податак где пише да је извођење народних игара забрањено на плажи, улици, јавним трговима како у својој земљи тако и у иностранству?

– Занима ме и то да ли на такве плаже иде ‘обичан народ’ или су те плаже за ‘господу’ која се у Србији рађа, живи и за сва весеља зове симфонијске оркестре?

Шта ви мислите – да ли је прикладно играти српско коло на грчкој плажи?

 

Извор: Ало.рс