Србија

МИНИСТАР ОДБРАНЕ САОПШТИО: Албанци су кренули у напад на СРПСКО СТАНОВНИШТВО!

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

После оставке Харадинаја и позива Хагу да одговара за ратне злочине, Приштина је појачала провокације. Министар одбране апелује да Срби на КиМ морају да буду јединствени и „окупљени око своје Србије“.Министар одбране каже да је крајњи циљ да се почисте Срби са КиМ.

Упозорење председника Александра Вучића да ће Срби на КиМ бити у још тежој ситуацији после албанског „политичког трика“ – оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја – истог дана се потврдило на Јарињу, где је расељени Србин Горан Станишић ухапшен због наводних ратних злочина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници Србије сматрају је ово хапшење тек почетак одмазде Приштине за прве резултате рада Специјалног суда за злочине ОВК и позивања Харадинаја да се појави у Хагу у својству осумњиченог.

Министар одбране Александар Вулин каже да је крајњи циљ да се почисте Срби са КиМ.

– Срби на КиМ морају да буду јединствени и окупљени око своје Србије, само тако ћемо и они и сви ми издржати тешке и организоване нападе. Шиптари хоће земљу, али не и Србе на њој. Учиниће све да Србима пресеку везу с Београдом, Владом и председником Вучићем. Сада ће појачати провокације и пред међународном заједницом тражити подршку за сваки напад на Србе и на Вучића, правдајући то предајом Харадинаја суду. Шиптари рачунају да ће западне силе тражити од Србије уступке зато што је Харадинај отишао у Хаг, као да је одговорност за ратне злочине ствар политике или добре воље злочинаца – наглашава Вулин.

И директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић уверен је да ће притисак на Србе са КиМ бити у порасту, а то је најавила и реторика албанских лидера да су и за одлуку већа суда у Хагу криви Срби. Прва конкретна реакција Приштине била је, како напомиње, хапшење Горана Станишића, који већ 20 година живи у Младеновцу, а једном месечно одлази у завичај.

– На Јарињу су га албански полицајци покупили због наводних оптужби да је чинио ратне злочине и да је био резервиста – навео је Ђурић и упозорио да ће тенденција хапшења Срба вероватно бити настављена и да ће део међународне заједнице доћи у Београд да врши притисак и да тражи, директно или индиректно, да признамо тзв. независно Косово.

Наставиће се хапшења с тајних листа

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић оценио је да је хапшење Србина на КиМ реакција Приштине на обраћање председника Вучића и најавио да ће се та врста активности вероватно дешавати и у наредном периоду.

– Очигледно је да постоје извесне листе које нису доступне јавности и очигледно је да се с времена на време хапшења дешавају и да ће се наставити.

Извор: Ало