Србија

СРБИЈА НА УДАРУ! ВЕЧЕРАС НАМ СТИЖЕ ОЛУЈНО ЗЛО ИЗ ЕВРОПЕ!

По свему судећи, ново невреме спрема се у јужној и југоисточној Европи. Јаки пљускови и олуја очекују се у ноћи између среде и четвртка.

Олујно невреме које је у претходна два дана протутњало Шпанијом и Италијом изазвавши тако незапамћене поплаве, у среду се сели у суседне земље. Наиме, олуја ће се из централне Италије приближити јужном делу Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Посебно сам забринут због обилних падавина, будући да оне могу изазвати нове поплаве и клизишта у Итаљии – каже метеоролог Тајлер Роуз.

Олује у централном делу Италије такође могу довести до јаких ветрова и града, што може створити проблеме и на путевима. Невреме праћено грмљавинама предвиђа се у јужној Србији за среду поподне и током вечери, а одатле ће се након тога проширити на Северну Македонију, Грчку и Бугарску. Тако ће и Балканском полуострву запретити ризик од поплава и снажних ветрова, али и града.

Слична прогноза чека и Истанбул у ноћи између среде и четвртка.

Мирније време на Балкану се може очекивати у четвртак и петак, али постоји могућност да се олуја врати за викенд.

Временска прогноза за Грчку

Они који одморе проводе у Грчкој, могу у среду очекивати два сценарија: у централним и јужним деловима Грчке температуре ће и даље бити високе док се за север земље предвиђа олујно невреме и јак ветар, кажу из атинске метеролошке станице.

На југу Грчке температура ће се кретати од 40 до 42 степена, док ће на северу бити приметан нагли пад температуре.

Југ Србије најугроженији

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас да ће у току дана на крајњем југозападу Србије бити пљускова и грмљавине, који ће понегде бити праћени јаким и олујним ветром, градом и већом количином падавина.

РХМЗ наводи да ће сутра у Србији бити претежно сунчано и мало топлије, са највишом дневном температуром од 22 до 26 степени. Ветар ће бити слаб и умерен, северозападни, а јутарња температура ће се кретати од девет до 14 степени.

У току дана на крајњем југозападу Србије, очекују се пљускови и грмљавина који ће понегде бити праћени јаким и олујним ветром, градом и већом количином падавина. У Београду ће сутра бити претежно сунчано и мало топлије.

Ветар ће бити слаб и умерен, северозападни, јутарња температура око 13, а највиша дневна око 24 степена.

У петак и у суботу пре подне биће суво са сунчаним интервалима. Од средине дана на северу, западу и југозападу очекује се наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, које ће се до краја дана, током ноћи и у недељу проширити и на остале крајеве. Обилне падавине очекују се у јужном делу земље.

Од понедељка ће бити променљиво са ређом појавом кише и пљускова са грмљавином, а температура ће бити мало испод и око просечних вредности.

Извор: Ало