Свет

ИЗГУБИО БИТКУ СА ОПАКОМ БОЛЕШЋУ! Преминуо легендарни глумац!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Амерички глумац Питер Фонда преминуо је јуче у 79. години од рака плућа, пренели су светски медији.

Питер Фонда долази из глумачке породице. Син је холивудске легенде Хенрија Фонде, брат Џејн Фонда, а отац Бриџит Фонде. Двапут је номинован за Оскара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Играо је у више од 125 остварења, а познат је најпре по филмовима 1960-их, у којима је стекао репутацију иконе контракултуре. Номинацију за Оскара заслужио је за сценарио за филм „Голи у седлу“ („Еасyридер“, 1969), у ком је играо једну од главних улога заједно са Денисом Хопером, који је режирао ово култно дело.

За Оскара је номинован и непуних 30 година касније, овај пут за улогу у филму „Улијево злато“ („Улее’с Голд“) из 1997. године. За улогу у овом филму освојио је „Златни глобус“.

Градећи ликове неконформиста, и сам је у младости стекао репутацију „проблематичног момка“, сличног дугокосим мотоциклистима склоних ексцесима и дрогама из филмова „Голи у седлу“ или „Дивљи анђели“ Роџера Кормана, снимљеног две године раније.

Деценију касније играо је у бројним акционим филмовима, окушао се и као редитељ, а написао је и аутобиографију „Немој да кажеш тати“ (1983).

Последњих година у жижу јавности доспео је као жустри критичар политике Доналда Трампа према мексичким имигрантима, снимајући филмове до последњих дана живота.

Његов последњи филм „Тхе Ласт Фулл Меасуре“ требало би да буде премијерно приказан током 2019. године.

Извор: Ало