Србија

ЛЕТЕЋЕ И МИНИСТРИ: Председнику Вучићу прекипело! Прави чистку у странци! Ово су издајници који стрепе!

Фото: Јутјуб

Владимир Ђукановић, народни посланик СНС, каже да у тој странци има људи који су функцију употребили за личну корист и да ће ускоро доћи до озбиљних смена код напредњака. Због тога што неки од њих функцију користе да би ширили пословну империју и за разне друге, како каже, нечасне радње, признаје да црвени и зна да му не гине да га сутра нова владајућа већина у Скупштини, кад СНС оде с власти, напада за све те који сада краду.

Открили сте да вам је Александар Вучић обећао да ће доћи до смене одређених људи у странци. Ко су ти људи који ће бити смењени?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је и сам Александар Вучић рекао када се обраћао пред Главним одбором у „Шумицама“. Причали смо током прошлог викенда, имали смо занимљив разговор, и сигурно је да ће доћи до озбиљнијих смена у странци, нешто пре, нешто после избора и, ево, и Вучић је недавно потврдио да ће неки млади људи преузети важне функције у странци.

Ко су ти људи који ће бити смењени?

– Не кадрирам ја у СНС, за то је задужен ИО, на крају крајева, и сам ГО. Вучић и ја јесмо причали о неким именима, али на њему је, а и страначким органима, да оцене људе.

Да ли међу тим људима, о којима сте причали, има министара, људи из градске власти, на локалу…?
– Има свега, има и министара. Тим министрима се замера што користе функцију за лицну промоцију, за калкулисање – гледају и другу страну, ако СНС падне с власти да прелете, а има и оних који су се лично
окористили.

На који начин су се лично окориситли о функцију?

– Не мора то да буде само материјална корист, могу да буду разне личне промоције, други бенефити, а (али) има и материјалне користи.

Ако се неко материјално окористио о функцију, не може да објасни порекло своје имовине, зашто га чувате?

– Нико га не чува. Постоје надлежни органи, који би требало тиме да се баве. На нама је, ако већ имамо јасне индиције да неко ради нешто што није часно, а не мора све да буде везано за корупцију, већ рецимо понаша се бахато, неприступачан је грађанима, да те људе евенутално сменимо или да не буду више толико битни у СНС. Понављам, на надлежнима је да, уколико утврде да постоје елементи кривичног дела, тог неког процесуирају.

Да ли Вучић зна ко шта ради, ко се окорисито и материјално…

– Претпостављам да зна ко би могао да буде склон томе, или ко је доласком на функцију показао такве склоности и ко не ради часно свој посао. То је иначе изразита мањина у СНС, али та мањина изузетно штети огромној већини поштеног света у странци и то је једини мотив који мене држи као оснивача те странке да се борим за њу. Ја сам суспендовао своје активности због таквих појава желећи да кажем како је крајње време да се томе стане на пут. Канцер се лечи у раној фази, после буде касно. Знате, ми смо дошли (на власт) с циљем да ћемо то да променимо и да се такви типови код нас не појављују. Она бојазан Вучића на почетку, да се не претворимо у предузеће…

Да ли се вама то сада дешава?

– Да се не би догодило, мени је драго да је Вучић иступио на ГО, ја више нисам могао да ћутим и рекао сам оно што сам рекао, и добио сам чврсто уверавање од њега да ће наша странка променити део руководства, односно да ће дати шансу младим људима. Ти људи би требали да понесу кључну промену. Нико ништа нема против богатог света, људи треба да зараде, али немој то да радиш тако што си дошао на функцију па себи правиш комбинације. Нисам глуп да причам како у политици треба да буду људи који немају за фармерице и да просипам демагорију, али немој да отимаш да би себи правио корист .

Какву корист? Купио кућу, стан, боља кола….?

– Између осталог и то. Да се разумемо, немам ништа против тога да људи то себи приуште, али немој то да чиниш стичући имовину кроз обављање функције.

Да ли Ви знате да је неко из СНС отимао од људи, рецимо, у општини у којој има власт, да би купио стан….?
– Сваки пут кад си се окористио нечасно значи да си отео од неког.

Значи, украо?

– Назовите то и тако ако желите, мада и ви добро знате да се кроз разноразно проналажење рупа у закону многе нечасне ствари могу и да покрију.

Мислите, на пример, да неко из СНС има своју фирму која добија послове у тој општини?

– Или има покриће тако што је неки његов пријатељ Пера, Мика, Жика власник те фирме, а суштински се зна ко је прави власник. То није противзаконито. Требало би да се види ко то има са стране разне друге врсте комбинација. Не можеш да користиш своју функцију да би нешто обезбедио, да би намештао послове. Са овим проблемом се борила свака власт, боримо се и ми.

Вучић је борбу против таквих кадрова најављивао и пре годину, две. На онову чега му сада верујете да ће то да уради?

– На основу тога што су неки људи, неки председници општина, процесуирани. Морам да кажем да је СНС једина странка у којој о овоме на овакав начин сме да се говори. То показује да код нас влада права демократија, али и истинска жеља да оне који нас брукају одстранимо.

Људи очекују крупне зверке.

– Шта значи крупне зверке? Не можете да хапсите неког зато што вам се лично не допада.

Не оног ко вам се не допада, већ оног ко не може да објасни порекло своје имовине.
– Слажем се, али тужиоци морају да раде беспрекорно. Такође и Агенција за борбу против корупције. Ми смо једина власт која је имала храбрости да се суочи са тим појавама у нашим редовима и наставићемо даље у том правцу. Знате, у Северној Македонији су ухапсили главну специјалну тужитељку у афери „Рекет“. Ја сам присталица тога. Нема те партијске књижице која може да те заштити, па био ти то неко најрођенији.

Ви позивате тужиоца да уђе у СНС и ради свој посао?

– Шта има ја да га позивам. Нека тужиоци раде свој посао. Навијам да буду што агилнији. Не ради се о томе да уђе у СНС, ја позивам надлежне да, где постоји сумња да се неко бави криминалом, раде свој посао. Зашто не би ушли у Ђиласове и Шолакове фирме које су власници прекограницних канала, па да видимо како испумпавају стотине милиона евра из Србије? То је врхунски криминал, а нико не реагује и сви ћуте.

Хајде да се вратимо на СНС. Да ли вас је стид с ким све седите у странци?

– Па када чујем за разне те ствари, наравно да поцрвеним и срамота ме је. Ипак, понављам, ти људи су изразита мањина у странци од 700 000 чланова. Зато се и борим, јер нећу да такви мене и странку коју сам оснивао представљају. Међу првих сам 50 оснивача, поносан сам на то и ја са таквима немам ништа заједничко. Нећу на крају крајева да такви упрљају све оно што Вучић ради за Србију. Знате, веровали или не, ја живим у стану својих родитеља, на 22. спрату, на Бањици, данас прилично сиротињско насеље. Ту живим од кад сам се родио. Делим са својом породицом судбину свих мојих комшија. Ево, сад сам доживео да ми ту и украду кола. Не могу да истрпим кад видим да је неко дошао на функцију и направио пословну империју, зида зграде, има разне варијанте, шири своја предузећа или предузећа повезаних лица, а до јуче се двоумио да ли ће кафу да плати. Наравно да ми то смета. И наравно да се против тога борим. Лично, хоћу да подстакнем све честите људе у СНС да устану против тих појава и да пруже подршку председнику странке у најави да ће се странка од таквих очистити.

Да ли се бојите да ће сутра Вас, када СНС не буде на власти, представници нове већине у Скупштини нападати за све те који сада краду?

– То се обично тако дешава. И свестан сам да то може да се догоди. Спреман сам на то, таман и стрељан да будем. Немам проблем са тим, јер Савез за Србију нас не напада због тих нечасних људи у нашим редовима. Напада нас што Ђиласу и његовој дружини не дамо да наставе са пљачком. Верујем да би највећи део тог нашег башибозлука они примили у своје редове, као што већ неке и јесу. Ја се трудим да будем лојалан Александру Вучићу, јер га познајем толике године и знам колико је честит човек. Њему и дугујем што сам уопште добио шансу у политици. Такав сам какав сам, ко ме воли, хвала му, ко ме не воли нека ме мрзи и вређа. То му једино преостаје. Знате, мене могу само да вређају и да ми говоре да сам бизон, вепар, крмак, шта год. Једино не могу да кажу да сам негде нешто украо и зато ја имам ту слободу да могу сваког у очи да погледам и у лице да му кажем шта мислим.

Кад је ДС отишао с власти ви из СНС сте их звали „жуто предузеће“. Да ли се бојите да ће иста судбина да снађе и вас, напредњаке?

– Плашим се и зашто сам и рекао шта сам рекао. Највише ми је жао што имамо толико дивног младог света који не могу да испливају, а душу остављају за странку. Завшили факултете, боре се, имају идеју, а у сваком општинском одбору имате неког ко сматра да је вечити председник тог одбора и нико не може да доде до изражаја од њега.

Па ви сте примили прелетаче који су у некој општини на власти по 20 година.

– Шта знаци по 20 година на власти? Очигледно грађани о њему не мисле лоше, јер они добију по 70 одсто…

То не значи да грађани о њему не мисле лоше или да он добро ради па је зато толико на власти.

– За неке председнике општина сам чуо најгоре ствари на свету које постоје, Ал Капоне им није раван, али дођу избори и они добију 70 одсто. Како? Очигледно човек има подршку. Ако је неко криминалац и лопов, никад неће добити толику подршку. Имате неке који чак и нису чланови СНС, а који добију толико. Значи да их људи цене. Па, ево, Палма у Јагодини. Он тамо убедљиво побеђује, а чуо сам свашта за њега – да рекетира привреднике. Међутим, кад дођу избори, Палма добије 55 одсто. То је за поштовање и то значи да те приче не пију воду. Ако неко хоће да вас нагрди, он свашта прича за вас. Нису људи баш толики кретени, па да можете да манипулишете њима.

Зар није баш у малим срединама лакша та манипулација? Ви као председник општине кад некоме запослите дете он ће да гласа за вас и на наредних пет избора.

– То није тачно. Овим што кажете Ви вређате и понижавате људе. Да ли су људи онда до те мере спремни на ту врсту понижавања и да се продају? Нисам сигуран да је то у питању. То су најчешће алиби приче оних који губе изборе и који нису способни да се приближе грађанима, јер немају никакву политичку идеју.

Да ли ви знате како је кад не радите и немате примања?

– Ви у Србији данас можете да се запослите, имате приватних фирми, и не морате толико да зависите од неког локалног политичара; чак ако цемо искрено, у општинским установама – ЈП, ЈКП, имате мање запослених него што је то било некада. Није то као у време ДС када сте једино у јавном сектору и то у администрацији могли да се запослите, док су приватнике унаказили, а фабрике и предузећа позатварали.

Не можете да кажете да је у малим срединама иделано у приватном сектору и питање је шта уопште чини приватни сектор тамо.

– Није идеално нигде, али приватни сектор данас доживљава експанзију. Много је исплативије ићи у приватни сектор него у неко јавно предузеће. Некад, 2009, људи су из приватног бежали у државни сектор, а сада је обрнуто. Погледајте здравство, војску, туризам, ИТ сектор… Људи хрле ка приватном сектору. Србија ће ускоро морати да увози радну снагу. Био сам у неким општинама где људи неће да прихвате велику страну инвестицију јер немају довољно радне снаге. Председник општине Димитровград ми је отворено рекао да нису могли да прихвате фабрику, јер нису имали довољно радне снаге. То је наш главни проблем. Ви данас можете да нађете посао, ако се мало више потрудите, и да имате сасвим пристојну плату.

Шта је за вас пристојна плата?

– Па пристојна плата, зависи од средине до средине… С озбиром на наш стандард, мени је драго да се иде ка 500 евра (просечној) плати, што није довољно, ‘ајмо да идемо и даље.

Да ли посланици треба да имају већу плату?

– Посланици немају право да се жале, већ морају да трпе. Ја сам отишао у адвокатуру. Желим да се бавим својом струком, не желим да зависим од политике и желим више да зарадим. Волео бих када би људи овде могли да имају четири, пет хиљада евра месечно и борим се за то. Хоћу да имам толико, хоћу да будем сигуран да децу могу да упишем у школу. То је природно и нормално и желим то свим људима. Живот је борба.

О састанцима на ФПН

СЗС ПОСТОЈИ ДА БИ ШТИТИО ПОСЛОВЕ ЂИЛАСА И ШОЛАКА

Када је опозиција почела да прича о могућности бојкота избора, почело се са организацијом округлих столова на ФПН. Значи ли то да се СНС плаши да би Савез за Србију могао да бојкотује изборе?
– Баш нас брига да ли ће да бојкотује. Што се тиче Савеза за Србију, њихов једини смисао постојања је РЕМ и РТС, да би заштитили пословне интересе Ђиласа и Шолака. Они не би ни изашли на изборе када би то добили на управљање. Они се плаше да ће, када се изаберу ова три члана РЕМ која недостају, изгубити већину у том телу и да ће се спречити одливање новца преко прекограничних канала, а то је за Ђиласа и Шолака катастрофа.

Ви кажете да је то бизнис, они кажу да желе да и њих има на РТС-у.

– Ја бих им, да се питам, дао 24 часа на РТС. Тврдим вам да то њих не интересује. На тим округлим столовима њих није интересовало бирачко право, притисци на бираче, нису хтели да дискутују о томе, њих је само занимао РЕМ и РТС. Да ли заиста мислите да грађане Србије занимају РЕМ и РТС? То само занима Ђиласа и Шолака.

 

Извор: Курир.рс