Србија

РЕКЛИ ИМ ДА МОРАЈУ ДА ИСКЉУЧЕ СИНА СА АПАРАТА: Родитељи тешка срца пристали, а онда се десило нешто за шта не постоји објашњење!

Након рођења на животу су га одржавали апарати јер се родио са тешким оштећењем мозга због недостатка кисеоника током трудноће или порођаја.

Калеб Крук, дечак из Велике Британије одлучио је да живи упркос најгорим прогнозама лекара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након рођења на животу су га одржавали апарати јер се родио са тешким оштећењем мозга због недостатка кисеоника током трудноће или порођаја.

Лекари су десет дана након порођаја позвали родитеље Беки и Фила да се опросте од своје бебе. Рекли су им да морају да искључе апарате јер више нема наде.

Уређаје су искључили али дечак је наставио сам да дише! Стиснуо је мајчин прст и погледао је као да жели да јој поручи да ће све бити у реду, да не брине.

– Ово ће му бити први Божић који ће провести с нама код куће. Упркос његовим комплексним потребама и тешким повредама мозга, воли да се смеје, посебно када чује глас своје старије сестре – испричала је Беки (30).

Додала је да је малишана непланирано родила код куће јер се све одиграло брзо. Био је блед, није дисао, а тело му је било скроз опуштено, као да у њему нема живота.

– Одмах су га у болници ставили на апарате, а лекари су нам рекли да постоји минимална активност у мозгу и да нема наде за његову будућност. Преселили су га у специјализирану дечију болницу.Нисмо могли ништа да учинимо за њега. Нисам могла да верујем да се то догодило након што је трудноћа била савршена – испричала је, а преноси Daily Mail.

Калебу су дијагностиковалии 3. степен Хипоксично-исхемијске енцефалопатије ((ХИЕ) – тешко и неповратно оштећење мозга настало због изложености детета недовољном нивоу кисеоника. Иако су прогнозе за његову будућност неизвесне, породица ужива у сваком тренутку проведеном у друштву овог ведрог и веселог малишана.

– Надамо се да ће искусити срећу и мир, без обзира на своје способности. Желимо да зна колико га волимо. Нтко не зна што је будућност испланирала за њега, али он је одабрао живети сваки дан. Он је наше право чудо, супротставио се свим очекивањима лекара – рекла је мајка.

Симптоми Хипоксичне исхемијске енцефалопатије могу укључивати споре откуцаје срца, слаб тонус мишића, слабо дисање или престанак дисања, плавкасту или бледу боју коже и претерани рниво киселине у крви. Лека нема, а све се своди на помагање детету да живи што квалитетније с обзиром на своје стање.

 

Извор: Ало.рс