Србија

РХМЗ УПАЛИО НОВИ АЛАРМ! Због судара ТОПЛОГ и ХЛАДНОГ ваздуха олуја стиже раније! Један период дана ће бити најкритичнији!

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће сутра поподне и увече у северозападним, западним и југозападним крајевима, доћи до појаве обилних пљускова са грмљавином, који ће понегде бити праћени градом и олујним ветром.

Како се наводи, такво време наставиће се и у суботу, а пренеће се и на остале делове земље. У Београду се у ноћи између петка и суботе очекују обилне падавине и краткотрајне временске непогоде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима метеоролога Марка Чубрила, овакава појава обично настаје услед судара хладоног и топлог ваздуха у атмосфери.

– Сутра после подне стиже хладан фронт са северозапда Европе. Као и увек лети, судар хладног и топлог ваздуха изазива бурну реакцију атмосфере. Због тога већ сутра после 14х, прво на западу и југозападу Србије, треба очекивати појаву грмљавинских пљускова који понегде могу прерасти у временске непогоде, тачније, олујан ветар, град/лед, уз велике количине кише које за кратко време могу да проузрокују локалне поплаве. Промена времена ће током дана напредовати од запада ка истоку и до вечерњих часова би требала захватити средишње, северне и делом централне пределе Србије, а у току ноћи источне и југоисточне пределе.

– Највећа опасност од временских непогода се очекује од 15х до 19х. У току ноћи се очекују грмљавински пљускови, али би опасност од непогода требала бити нешто нижа. У суботу ће преовладати умерено до знатно облачно и осетно свежије повремено уз кишу и пљускове, посебно на истоку и североистоку региона где би и даље било највеће опасности од појаве непогода – рекао је Чубрило.

Он наглашава да и поред чињенице да се не очекују снажне олује, грађани морају да буду на опрезу.

– У суботу увече доћи ће смиривања атмосфере и разведравања. Не очекују се никакве апокалиптичне непогоде, али јаких олуја може бити те треба предузети све мере опреза у колико се борави на отвореном као и у колико вас невереме захвати за време вожње – изјавио је он.

Како су саопштили из републичкох хидрометеоролошког завода, према изгледима за наредних седам дана, у недељу нас чека променљиво облачно и суво време, а у већини места ће бити дужи сунчани периоди. Од понедељка претежно сунчано уз пораст температуре. Крајем периода наоблачење и освежење са кишом и пљусковима са грмљавином.

 

Извор: Блиц/ Ало.рс