Регион

МИНИСТАР САОПШТИО ГРАЂАНИМА ДИВНЕ ВЕСТИ! Уводи се национална пензија! Примаће је и они који никад нису радили!

Према пројекцијама министарства више од 50.000 грађана примало би националну пензију, која би требало да буде уведена за две године.

Хрватска планира увођење националне пензије, неке врсте сталне социјалне помоћи, а како је најавио министар рада и пензијског система, Јосип Аладровић, њу ће примати грађани који никада нису били у радном односу и старији су од 65, односно 67 година или имају мање од 15 година радног стажа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према пројекцијама министарства више од 50.000 грађана примало би националну пензију, која би требало да буде уведена за две године.

„Говоримо о институту који је предвиђен да се уведе 2021. године. Он представља социјални елемент заштите од сиромаштва у старијој животној доби. Намењен је онима који имају више од 65 година (за жене, односно 67 година за мушкарце), али нису у животу остварили 15 или више година радног стажа како би имали право на пензије из пензионог система“, рекао је Аладровић за ХРТ.

Иначе, просечна висина пензија у Хрватској износи 2.500 куна (340 евра).

Национална пензија, према најавама, биће мања од најнижег износа, који сада износи 970 куна (130 евра).

Увођење националне пензије била би реализација једног од предизборних обећања владајуће ХДЗ са претходних избора, а оно је и једно од најчешћих нереализованих политичких обећања у последње две деценије.

Осим новца који се мора обезбедити у буџету, једно од главних питања које ће држава разрешити са стручњацима и социјалним партнерима јесте хоће ли се нова пензија додељивати свим грађанима старијима од 65 (односно 67, ако продужење радног века преживи синдикални референдум) без пензије, или ће се увести одређени критеријум на основу имовинског стања

Медији су пренели да многи саветују влади да се за ту врсту надокнаде не користи појам „национална пензија“, него стална социјална помоћ за старије или социјална пензија, јер се ради о праву које би се „наслонило“ на социјалну заштиту.

Био би то и један од начина да се заштити пензиони систем од проширења права, али и да се не подстиче сива економија и пракса неплаћања пензионих доприноса.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс