Србија

ЉУДИ ОЧАЈНИ: Мигранти ноћу нападају СРБЕ !

– Оне вечери када су ми мигранти лупали на прозор било ми је подједнако стресно као и када је 1999. године почело бомбардовање. Сама и незаштићена, прво сам викала, а потом сам узела у руке секиру, једино од „оружја“ што имам и изашла полако на терасу.

Овим речима Стевка Секић из Мердара описује осећај од пре неколико ноћи, када је на њену кућу која се налази крај магистралног пута Приштина – Ниш, на деоници од Мердара ка Куршумлији, како каже, нагрнула група миграната.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На прозор њене куће су куцале две жене из групе од петнаестак миграната. Остали из групе, у којој је било и млађих људи и деце, чекали су у дворишту да виде да ли ће неко из куће да се јави. Разбежали су се када је уплашена Стевка почела да дозива у помоћ и када су ка њеној кући, чувши позиве, кренуле комшије.

Како сведоче мештани Мердара, Косаничке Раче, Рудара и других села на овом потезу, мигранти у групама улазе из правца Космета. Углавом то чине кроз некадашњи железнички тунел у Мердару, али и другим илегалним путевима.

– Очито је да их неко са косовске стране административне линије инструише како да илегално пређу линију. У последње време упадају са свих страна, па чак и из околних шума – не скривају револт житељи Мердара, који су у почетку дочекивали мигранте храном и пићем.

Али, како је време одмицало, осим што се број миграната који упадају на њихове поседе увећавао, тако су постајали и агресивнији.

– Осматрају која је кућа празна и по правилу у такве куће упадају и пљачкају их, а још је горе што се дешава да нападну и мештане – прича Драган Рајковић, председник Месне заједнице Косаничка Рача.

Крећу се крај пута у групама од по петоро-шесторо, а некада их је и десетак, што изазива страх код пролазника.

Извор: Srbijadanas.com