Србија

Опасан вирус хара СРБИЈОМ, ево како можете да се заштитите !

Фото: Pixabay.com

У току је доба године када на скоро сваком кораку срећемо особе које кијају и кашљу, те самим тим ризикујемо да се прехладимо. Нагле промене температуре, мањак сна и неправилна исхрана, уз контакт са болесним особама, врло лако могу да изазову пад имунитета и прехладе.

Не можемо у потпуности да се заштитимо и избегнемо прехладу, али постоје начини који могу да нам помогну да покушамо да је спречимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тешко можемо скроз да се заштитимо јер је вирус мешовите инфекције. Није вирус грипа, већ су то све вируси који изазивају цурење носа, кијавице и кашаљ. Најважније је имати добар имунитет. Имунитет се негује током целе године, не сада у јесен када сви навалимо на лимун и чајеве, он се негује током целе године – каже за „Блиц“ докторка Нада Мацура.

Уколико нисте пазили на имунитет током целе године, докторка Мацура саветује да се правилно храните и адекватно прилагођавате температурним променама, како би смањили ризик од прехладе.

– Требало би што више да се конзумира воће и поврће, уз квалитетан сан, како би се што боље заштитили. Сада имамо Михољско лето, на које се нису можда сви адекватно адаптирали. Биолошки смо се можданим функцијама оријентисали да је јесен, те би сходно томе требало да се адекватно облачимо. Нарочито је битно да се топло обучемо ујутру и увече, када је нешто хладније и никако не треба да дозволимо да тело дрхти због хладноће – рекла је Мацура.

Поред квалитетног сна, од најмање шест сати, разноврсног воћа и поврћа, докторка Мацура саветује и обавезну физичку активност и хидрацију организма.

– Најбоља активност за организам је лагана шетња након 16 часова. Никако није добро да претерамо са вежбањем, у свему треба бити умерен. Поред тога, потребно је да пијемо и доста течности, најбоље је да се конзумира вода, као и лимунада без шећера – додала је Мацура.

Дакле, најбољи начин за избегавање прехладе и вируса јесте брига о имунитету током целе године. Уколико нисте од оних који воде рачуна о томе, сезонску прехладу покушајте да спречите конзумирањем витамина из воћа и поврћа, спавајте најмање шест сати, будите физички активни и редовно уносите течност у организам.

Извор: Блиц.рс