Регион

ШОК: Сведоци открили праву истину о злостављању пацијента у коми

Фото: Јутјуб Alternativna Televizija

Истражиоци су саслушали већи број сведока, махом лекара и других медицинских радника током истраге која се води против начелника Клинике за анестезију и интензивно лечење УКЦ РС Дарка Голића, а њихови искази потврдили су да постоји основана сумња да је у највећој здравственој установи у РС почињено тешко кривично дело, сазнаје Српскаинфо.

Искази саслушаних сведока шокирали су и истражиоце на овом случају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У питању су неморалне радње над пацијентом који је дужи временски период био у стању коме и смештен у УКЦ РС, а детаљи шта је конкретно овом човеку радио осумњичени могу се описати речима класично сексуално злостављање – изјавио је извор из полиције.

Додаје да се шокантан случај одиграо током ноћног дежурства у УКЦ РС.

– Шокирани медицински радници одмах су обавестили надлежне о ономе шта се догађало, након чега је обавештена полиција којој није требало дуго да ухапси осумњиченог – објаснио је извор из полиције.

Голић је јуче спроведен на саслушање у Окружно јавно тужилаштво Бањалука, где се према изјави свог адвоката Јевте Јанковића, осумњичени бранио ћутањем.

Иако су из бањалучког тужилаштва навели да ће се званично о овом случају огласити тек данас, Јевто Јанковић, адвокат Голића, потврдио је јуче након саслушања у тужилаштву да ће бити затражено одређивање једномесечног притвора против његовог брањеника.

Јанковић је навео да је одбрана тражила мере забране, те да је преклињао тужиоца, али да ће притвор ипак бити затражен.

О притвору ће одлучити судија за претходно саслушање Основног суда у Бањалуци након што саслуша Голића.

– Ми се уздамо у материјалне доказе, који не говоре, али не лажу. Нас интересује овај део што не лаже – објаснио је Јанковић.

Адвокат осумњиченог истакао је да се Голић током саслушања код тужиоца бранио ћутањем, а онда је ипак открио део његове изјаве.

– Рекао је да је све урадио како треба, да је спасао тог човека и да није урадио оно за шта га терете – изјавио је Јанковић.

Адвокат Јанковић је навео да ће сви бити шокирани када се сазна „права истина“.

На питање ко би желео да Голићу намести читав случај, Јанковић је кратко одговорио “видећете”.

Описујући свог клијента, адвокат је испричао да је Голић човек са 35 година радног стажа, од којих је 10 година био руководилац и “који није члан режимске странке”.

– Очекивао је највећу захвалност, јер је спасао живот младом човеку. Дарко Голић је након 52 дана коме, према властитој тврдњи, спасао живот човеку и уместо највеће захвалности добио је ово. Ја као човек, па тек онда адвокат ужасавам се од доктора који су захваљујући странци постали стручни и паметни. Још је гора ситуација у правосуђу. Неко овом лудилу мора стати украј – рекао је Јанковић.

Адвокат је закључио да је осумњичени Дарко Голић један од најстручнијих у свом послу у регији.

Брат осумњиченог, Драгомир Голић, кратко је изјавио да је “правда спора, али достижна”.

Портпарол Окружног јавног тужилаштва Бањалука Маја Ђаковић Видовић јуче је изјавила да је осумњичени уз извештај о почињеном кривичном делу обљуба над немоћним лицем спроведен код надлежног тужиоца.

– Након саслушања тужилац ће одлучити о евентуалном захтеву за једномесечним притвором – додала је портпарол бањалучког тужилаштва, а одлука тужиоца требала би бити позната данас, пише Српскаинфо.

Голић није подржао тужбу против УКЦ

Српскаинфо је још у октобру прошле године писао о тужби коју је против УКЦ РС поднело 66 здравствених радника запослених на Клиници за анестезију и интензивно лечење. Међу ових 66 радника који су тужили и добили УКЦ због кршења права радника, није био и тадашњи начелник Клинике, Дарко Голић. Наиме, јуче су се појавиле спекулације да је та тужба наводно била разлог због кога је неко у УКЦ „напаковао“ Голићу. Тужба је поднесена јер је УКЦ упорно игнорисао законом загарантована права здравствених радника у поменутој Клиници, а који због свакодневног излагања зрачењу имају право на посебне услове рада међу којима су увећане плате, те дужи годишњи и седмични одмори.

Извор: Никола Морача/Блиц