Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ: Ево када ће пасти први снег…

Температуре које су у претходних неколико дана долазиле и до 20. подеока, натерале су нас да заборавимо које је годишње доба у току. Шеталишта и баште кафића били су препуни, као да је је почетак маја , а не фебруара.

И док неки уживају у пролећним температурама, најмлађи суграђани вероватно жељно ишкекују прве пахуље и чари које пружа снежни покривач.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Републички хидометеоролошки завод на тренутак је обрадовао малишане, најавом пада температуре за данас и могућношћу да у централним и јужним деловима Србије дође до стварања снежног покривача висине од пет до 20 центиметара, а на планинама и виших снежних наноса. Међутим, метеоролог Ђорђе Ђурић каже за „Блиц“ да ће Београђани ће на прве пахуље морати још да сачекају.

– У Београду данас неће бити снега, још увек су температуре веома високе за ово доба године, до појаве снега доћи ће у централним и јужним деловима Србије.

Ипак, Београд би сутра могао да се забели, макар на кратко.

– Могуће да ће сутра у Београду пасти прве пахуље ове зиме, али неће бити већих наноса, нити ће се он задржавати при тлу.

Ова предвиђања потврдио је и наш познати метеоролог Недељко Тодоровић из РХМЗ.

– У вишим деловима града током ноћи и у јутарњим часовима доћи ће до појаве снега, а у нижим деловима само суснежица – наводи Тодоровић.

Ова година је оборила рекорд када је питању дужина чекања на први снег. Подсетимо, пре 2020. године, најкаснији први снег у Београду пао је 19. јануара 1951.

Извор: Блиц