Здравље Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ове намирнице изазивају рак, а ви их свакодневно користите

Од априла 2021. године ниједна намирница неће смети да садржи више од два грама трансмасних киселина на 100 грама масти, предвиђа закон који је изгласан у Европском парламенту.

Европска унија ограничила је законом употребу трансмасних киселина у храни. Тако ће у свим земљама чланицама од априла следеће године њихова количина бити ограничена на два грама на 100 грама масти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихова употреба је веома распрострањена јер су пре свега јефтине и дуготрајне, па их произвођачи хране масовно користе. Има их у производима који садрже маргарин, али и у чипсу, кексу, помфриту, чоколади, прженој храни, пецивима…

Доказано је да су веома нездраве и да посебно имају негативан ефекат на кардиоваскуларни систем и један су од главних узрока гојазности.

Како их препознати

На питање како да потрошачи препознају производ који садржи овај опаки састојак нутрициониста Јована Срејић саветује:

– На свакој декларацији или у саставу производа обично стоји „садржи хидрогенизоване биљне масноће“.

Када то прочитате, знајте да то није здраво, нити препоручљиво у исхрани јер је то ознака за трансмасне киселине.

Болести срца

Неке од држава чланица ЕУ, попут Данске, Мађарске, Аустрије и Словеније, већ су донеле законско ограничење о уделу трансмасти, а Европски парламент је још 2016. усвојио резолуцију којом подржава такве мере. Данска се с овим проблемом суочила још 2003. и после само три године примене прописа број смртних случајева од кардиоваскуларних болести почео је да опада.

У последњих десет година та земља има највећи пад оболелих од срчаних болести у ЕУ. Томе није допринело само законско ограничење већ и квалитетно спроведена кампања којом је јавност обавештена о штетности хране с високим уделом трансмасних киселина.

Чланица одбора за заштиту животне средине у Европском парламенту Биљана Борзан, која је учествовала у изради закона о ограничавању трансмасних киселина, каже да је задовољна одлуком.

– Наши грађани знатно више од просека ЕУ умиру од болести срца, рака, можданог удара и дијабетеса, што су болести које се повезују с прекомерним уносом трансмасти – рекла је др Биљана Борзан, цитирајући податке из недавно објављеног извештаја о стању здравља и здравства у ЕУ, где је у просеку око 15 одсто одраслих особа гојазно.

Где има трансмасти:

* слаткиши
* грицкалице
* помфрит из фритезе
* кокице из микроталасне
* маргарини
Шта изазива свакодневни унос трансмасти:
* алергије
* проблеме са варењем
* поремећаје нивоа шећера и масти у крви
* кардиоваскуларна обољења
* канцере
* дијабетес
* поремећаје нервног система

Извор: Ало.рс/заститникпотросаца.рс/ М.И.