Регион

ХРВАТСКА ШАЉЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ СА СРБИЈОМ: Хоће да изазову хаос због миграната?!

loading...

Хрватска војска (ХВ) спремна је помоћи полицији у заштити хрватских граница, услед најаве новог мигрантског таласа и критичне ситуације која се догађа на грчко-турској граници, изјавио је министар обране Хрватске Дамир Крстичевић.

– ХВ је спремна помоћи нашој полицији ако буде потребе, ако су нове околности, наш је задатак да граница буде сигурна и да штитимо наше националне интересе. Наложио сам начелнику Генералштаба да припреми све потребне планове, ми смо спремни – рекао је Крстичевић новинарима на свечаности поводом именовања Роберта Храња за новог начелника Генералштаба ОС РХ.

Војска има оперативне планове за помоћ полицији у заштити граница

Коментаришући оцену председника Републике Зорана Милановића да процедуре за поступање с мигрантима на граници нису доречене, поручио је да ће се то исправити.

– ХВ досад није заједно с полицијом осигуравао границе, осим за време рата. Око тога има доста правила и процедура, али ако буде потребе, уз разговор и комуникацију све потребно ће се урадити – нагласио је Крстичевић.

– Увек ћемо у поступању водити рачуна да пазимо на сигурност хрватских војника и свих других, према томе и миграната. Знамо се ми понашати према правилима – казао је.

Начелник генералштаба ОС РХ вицеадмирал Роберт Храњ потврдио је да војска већ дуже времена има оперативне планове у случају да треба помоћи полицији у заштити хрватских граница.

– У складу са садашњим законским одредбама, ХВ може помоћи хрватској полицији када МУП то затражи и када добијемо одговарајуће наредбе о потпорној улози – рекао је Храњ.

Појаснио је да потпорна улога војске може бити врло широка – од логистике, прехране и превоза до медицинске помоћи, а могло би се ангажовати око 2.500 војника.

Но треба додатно дорадити одлуку хоће ли се војницима давати одређена овлашћења јер војници немају полицијска овлашћења.

– Немају овлашћења поступања према цивилима у доба мира. То је искључива надлежност и област полиције – напомиње Храњ.

Крстичевић је такође оценио да је сарадња с председником Милановићем добра.

– Имамо одговорност за јачање ХВ-а, тако да могу бити задовољан – рекао је.

Извор: Индекс/srbijadanas.com

Loading...
loading...
loading...