Србија

ДОКТОР КОН: Фирме да се снађу како знају и умеју, држава неће помоћи свима

Фото: Јутјуб

Економија је та која сада врши притисак на све, морамо да се враћамо у нормалу, рекао је Др Предраг Кон.

Он је, гостујући на ТВ Пинк рекао да ће крај епидемије бити далеко да би економија могла да трпи толико. Због тога, истакао је он, морају све фирме и сва предузећа да предузму све мере предустрожности.

Како је навео, прво и основно је да се обезбеди безбедан превоз људи до посла, а затим социјална дистанца у свим фирмама. Истакао је да Кризни штаб стално ради на доношењу препорука, а да ће сутра бити издате нове, за предузећа и делтаности која тек почињу да раде.

– Све компаније ће морати да обезбеде мере и услове за безбедан рад својих запослених. Како ће то да изведу? Па како знају и умеју – рекао је Кон.

Докторка Кисић-Тепавчевић оштро поставила питање новинарима, нико није одговорио
Он је напоменуо да једноставно држава неће моћи та средства да обезбеди за све, и да свако предузеће мора да размишља за себе.

– Ово је велики изазов за све услужне делатности да испуне све захтеве. Они треба доста тога да ураде. Прво, сада је у првом плану природно проветравање, вентилациони системи нису предност. Треба их искључити, могу да повећају могућност ширења вируса – рекао је Кон.

Нагласио је и да су неопходне дезобаријере, мали сунђери натопљени дезинфекционим средствима.

– Ту се гази пре уласка у објекат. Мора да постоји дезинфекција руке, као и заштитна опрема. Дезинфекција пре и после посла су обевезни. Не може да буде више особа у једној просторији. Сви мора да буду удаљени око два метра – рекао је Кон.

Шта привредници треба да раде

Превентивне мере Кризног штаба које су тренутно на снази, односе се на организацију посла, радних активности и радног простора на тај начин да се осигура безбедност запослених и корисника услуга, купаца, и других лица која улазе у пословне просторије и подразумевају:

– физички размак међу запосленима (тзв. физичка дистанца), односно организација радних активности и радног простора на начин да се избегне директан контак између лица када год то природа посла дозвољава,

– обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, као и обавезно постављање дезо баријера (дезинфекционим средством – хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола са минимално 70% алкохола или другим дезинфекционим средством)

– обавезна замена коришћене папирне, пластичне или платнене галантерије,

– обавезно коришћење личних заштитних средстава тј. маски и рукавица,

– обавезна дезинфекција ногу и руку свих лица која улазе у пословни простор,

– често проветравање свих просторија,

– редовна дезинфекција свих заједничких и хигијенских просторија,

– у случају сумње да неко лице има симптоме заразне болести ЦОВИД-19, (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање) одговорно лице привредног субјекта дужно је да, без одлагања удаљи то лице из радних просторија, са препоруком да се одмах јави надлежном дому здравља – ЦОВИД амбуланти,

– све друге мере које се могу спровести, а да се не ремети процес рада, односно производње, уз обезбеђивање безбедности свих лица.

Извор: Телеграф Бизнис

loading...
Loading...