Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО: Трка почиње, неће бити лако! Ево о чему се ради!

Борба… Бићемо опрезни. Не смемо да закаснимо са укидањем ванредног стања, као што нисмо закаснили у одређивању тешких мера и били међу првима који су их увели, поручио шеф државе Александар Вучић о отварању земље.

Председник Александар Вучић открио је да је оптимиста први пут од избијања епидемије коронавируса, али и упозорио да у Србији и даље расте број људи на респираторима. Због тога ће, како је рекао, одлука о укидању ванредног стања бити донета уз велики опрез – најраније крајем априла, а најкасније у мају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник објашњава да је један од кључних услова за одлуку о отварању земље да се смањи број људи на респиратору и број оболелих.

За тестове и до 30 милиона евра

– Нисам видовит. Кажем кад је могуће. Надам се у априлу, али морамо да знамо да имамо првомајске уранке, када такође треба да будемо дисциплиновани. Кад укинемо ванредно стање, то не значи да треба да се одрекнемо самодисциплине. Важиће одређена правила у кафићима, ресторанима… Одлуку ће донети струка. За нас је страшно важно да крене да се смањује број људи на респиратору и расте број на Сајму и у другим привременим болницама. Нама су болнице буквално пуне – објаснио је Вучић за Прву телевизију и признао да ће најтежа одлука бити у вези с отварањем школа.

Председник је рекао да је једнако важно да се не закасни с отварањем земље.

– Не смемо да закаснимо са укидањем ванредног стања, јер економска трка почиње. Као што нисмо закаснили у одређивању тешких мера и били међу првима који су их увели – рекао је он и поручио да ће Србија успети брзо да се опорави.

Он каже да је економска ситуација тешка, јер су приходи умањени, а расходи драматично увећани, пре свега због великог улагања у заштитну и здравствену опрему. Он напомиње да само тестови коштају од 20 до 30 милиона евра. Упркос томе, председник је уверен да ће Србија бити једна од веома ретких земаља у свету у којој неће бити смањења пензија и плата у јавном сектору.

Амбициозан програм

– Успећемо то, чак и ако се деси најгора опција – да из ове ситуације изађемо тек крајем маја… Гледаћемо и да приватном сектору много помогнемо кроз све мере… Много смо лекција добили у економском смислу од овог стања. Ићи ћемо са фантастично амбициозним програмом – објаснио је Вучић.

Он је рекао да је око 11.000 радника отпуштено, али да „мислимо да те људе запослимо и да око 20-30 одсто тих људи који су дошли из иностранства задржимо“. Његова процена је и да ће се Србија брзо опоравити пре свега захваљујући стабилним и чврстим финансијама.

– Желимо да будемо међу три земље у Европи по стопи раста ове године… ММФ нуди хитну помоћ земљама које имају проблеме с резервама. А ми од ММФ ни динар нећемо да узмемо јер имамо велике девизне резерве и 31 тону злата. Неће бити мед и млеко, али успећемо – објашњава Вучић и додаје да ће „Ер Србија“, ЕПС, „Телеком“, као стратешки важни субјекти, бити додатно оснажени.

Минималац од 10. маја

Вучић је најавио да ће сто евра грађанима бити исплаћено одмах након што се укине ванредно стање. Он је прецизирао да ће ову новчану помоћ добити сви који су до датума почетка исплате стекли пунолетство. Председник је рекао да се очекује да се 10. маја крене са исплатама минималаца у приватном сектору.

Вучић је истакао да је Србија обновила своје болнице, које данас изгледају много боље него многе на Западу, наводећи као пример КБЦ „Драгиша Мишовић“, Градску болницу Звездара, Земунску болницу.

РЕЈТИНГ НА ЧЕКАЊУ МНОГИ СЕ СЕКИРАЈУ ШТО МЕ КОРОНА НИЈЕ ОДНЕЛА

Вучић је рекао да је његов посао да се понаша одговорно када је земља угрожена и нападнута и да се због тога тренутно не бави страначким стварима. Како је напоменуо, његов СНС, који обично плаћа два истраживања недељно, није наручио ниједно откад је почела ковид криза:

– То ће ме занимати када се заврши криза, а тада ћу многима имати доста тога да кажем.

О оптужбама да води функционерску кампању, председник каже:

– Многи су очекивали да ће коронавирус, како су сами објављивали у својим таблоидима, да однесе као водом и мене и неке друге из Владе, и Ану, али сада виде да људи поштују наш рад и зато се много секирају… Моју посвећеност и марљивост никада нису могли да доведу у питање.

НАГРАДЕ И КАЗНЕ ОРДЕНИ ЗА ПОЖРТВОВАНЕ, СМЕНЕ ЗА КАЛКУЛАНТЕ

Држава посебну захвалност дугује свим медицинским радницима, због чега ће, како је најавио председник, бити награђени. Међутим, он каже да има и оних који су чинили све да њихове болнице не постану ковид и најавио њихову смену.

– Имамо дивне медицинске раднике, који помажу, а имате и људе који то избегавају. Правили су ствари да њихове болнице не буду ковид, каквим су се притисцима служили, трковима, нису желели да приме болеснике на дијализи док се не тестирају, а све у циљу да добију на времену да им се болнице не претворе у ковид… Ми смо уочили те ствари, због тога ће неки људи бити смењени када се ово заврши, док ће неки бити одликовани орденом – рекао је Вучић.

 

Извор: Курир.рс, Ивана Кљајић