Србија

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ова два месеца ће бити паклена, температуре до 40 степени

Из године у годину све су више температуре и све топлија лета. Ако волите ово годишње доба, обрадоваће вас вест да је пред нама, према првим прогнозама, најтоплије лето у последњих пар година.

Иако је протеклих дана преко Србије прешао олујни фронт, због чега је било много падавина, грмљавина и громова, за лето које званично почиње 20. јуна прогнозе су да ће бити – најтоплије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према садашњим прогнозама, требало би да ово лето буде топлије од претходног, али и од оног 2018. године. Температуре су тада, као и прошлог лета, биле изнад просека, што се очекује и овог лета. За сада нема детаљних прогноза, али судећи према првим најавама, пред нама је још једно лето са тропским температурама – каже за „Блиц“ климатолог Владимир Ђурђевић, и додаје да нас очекују три-четири топлотна таласа.

Према прогнозама метеоролога сервиса АццуWеатхер, топли и суви таласи преовладаће у већем делу јужне Европе наредних месеци, што би могло да донесе проблем пољопривредницима.

– Температуре ће се кретати од 30 до чак 40 степени у појединим деловима, а топлотни таласи, који ће се јављати у неколико наврата, захватиће северне делове Италије као и делове Балкана – прогнозе су овог сервиса.

Тропске ноћи смо имали и током маја, са температуром од 25 степени, колико је забележено у Краљеву, а према најавама, и летње температуре биће знатно изнад просека.

– На основу тренутних анализа, све те анализе упућују да ћемо имати нешто топлије лето са температурама нешто вишим од просека, чак до два степена вишим од просека и суму падавина нешто нижу од уобичајене. Очекују се неке количине падавина од 120 до 240 милиметара у нижим пределима – рекао је раније Југослав Николић током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Сезонске температуре изнад просека

Према најавама РХМЗ-а за период од 1. јуна до 31. августа, средња сезонска температура ваздуха биће изнас просека, са одступањем за око +2 степена. Вредности средње сезонске температуре кретаће се од 21 до 24 степена, док ће у вишим пределима она износити од 13 до 17 степени.

Број тропских дана са максималном температуром од 30 степени и вишом, кретаће се у нижим пределима у интервалу од 30 до 55 дана.

Када је реч о падавинама, према првим најавама РХМЗ-а за овај период, очекује се сушно лето у већем делу Србије. Сезонска количина падавина биће од 120 до 250 милиметара, док ће у брдско-планинским пределима бити нешто више вредности, од 190 до 250 милиметара.

Топлотни таласи у јулу

Главни летњи месец, када се очекује претежно тропско време обележиће неколико топлотних таласа и температуре изнад просека.

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,6 степени. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха од 19,1 степен. Према најавама РХМЗ-а, средња максимална температура у јулу биће изнад просека, с вредностима за око 2,3 степена у односу на вишегодишњи просек.

У августу наставак топлог лета

Топлије и просечно суво време наставиће се и током августа, те неће бити препрека да се и током овог месеца одлучите за годишњи одмор и летње дестинације.

Изнад вишегодишњег просека биће и средње минималне температуре у августу. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре од 18,8 степени. Средња максимална температура ваздуха у августу биће са вредностима за око 2,7 степени изнад просека. Тако ће, према првим најавама у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха износити око 31,5 стпени.

Прошла година најтоплија

Претходна 2019. година била је најтоплија у Србији од 1951. односно откако се систематски прати време, а најтоплија у Београду од 1888. када су почела прва мерења температуре у престоници.

Лето 2019. године било је пето најтоплије у Србији са средњом температуром ваздуха од 22,1 степен, а према првим најавама, очекује се да ће жива на термометру током овог лета премашити ова мерења.

Највећи број тропских дана са максималном температуром од 30 степени и вишом, током протекле године, био је у интервалу од 47 дана у Пожеги, Куршумлији и Крагујевцу, до 61 дана у Неготину, што је за 21 дан више од просека.

Тропска ноћ је дан са минималном дневном температуром ваздуха од 20 степени и вишом, а таквих ноћи је током протекле године највише било у Београду – 46 ноћи, што је за 30 више од просека за Београд.

Претходна година тако је срушила рекорд који је само на 365 дана држала 2018. а да се нешто мења у времену најбоље сведочи податак да је осам најтоплијих година регистровано од 2000. (редом 2019, 2018, 2000, 2007, 2015, 2014, 2008, 2012, а тек онда 1994. и 1951.).

Високе температуре широм Европе

Делом Европе, од југа Француске падо Украјине према првим прогнозама АццуWеатхера очекује се вруће и суво време, а најављени су и бројни топлотни таласи. Са друге стране опасност од разорних пожара овај метеоролошки сервис најавио је за Шпанију и Португал.

– Лето ће бити вруће и већином суво, иако и даље постоји могућност изражених невремена, већином у планинским пределима – стоји у овој прогнози.

За разлику од југа, за подручје од севера Француске па до севера Пољеске предвиђају се разорне олује.

Делом Скандивнавије и балтичке регије очекује се мирно лето у погледу непогода. Већи део лета проћи ће са просечним температурама уз могућност неколико блажих топлотних таласа, најавио је метеоролошки сервис АццуWеатхер.

Извор: Блиц